Voor het grote publiek zijn de broers Tyler en Cameron Winklevoss vooral bekend als de ondernemende tweeling die meende dat Mark Zuckerberg het idee voor Facebook van hen heeft gestolen.

Maar de broers zijn niet stil blijven zitten. Ze investeren sinds 2013 in de bitcoin en waren onder meer investeerder in de ter ziele gegane beurs BitInstant.

Ze richtten ook de investeringsmaatschappij Gemini Capital op om geld te steken in cryptomunten. Naar verluidt bezit de tweeling voor meer dan één miljard dollar aan bitcoins, circa 600 bitcoins tegen de huidige koers van 16.800 dollar per bitcoin.

Meer waard dan goud

Volgens de broers staat bitcoin nog maar aan het begin van haar groei. Een prijs van 300.000 dollar per stuk is niet ondenkbaar.

Cameron Winklevoss zei maandag tegenover nieuwszender Fox Business : “In totaal is er bijna 300 miljard dollar in de bitcoin gestoken. In goud zit er nu 6.000 miljard dollar aan kapitaal. We vinden het een zeer realistisch scenario dat de bitcoin groter wordt dan goud in marktwaarde. Dan zou de prijs van de bitcoin ook vertwintigvoudigen.”

Bitcoin futures

Sinds afgelopen zondag kunnen er via de termijnbeurs van Chicago bitcoinfutures gekocht worden. Handelaren kunnen met deze termijncontracten speculeren op de koers van de bitcoin voor de komende drie maanden.

Opvallend detail: de marktprijs van bitcoin waar de beurs van Chicago mee werkt, is gebaseerd het handelsplatform Gemini Capital, de investeringsmaatschappij van de Winklevoss tweeling.

Tot nu toe drijft de futurehandel de prijs van bitcoin fors omhoog. Maandagavond lag de prijs rond 17.500 dollar per stuk, wat een aantal beurzen zoals Coinbase en GDAX kort deed crashen.

Dinsdagochtend is de bitcoinkoers op moment van schrijven gezakt naar 16.800 dollar. In de markt zijn er overigens diverse prijzen in omloop. Bij de gemiddelde koers die de site coinmarketcap berekent, ligt de prijs alweer op 17.100 dollar.

Dit jaar is de bitcoin ruim 1.500 procent in waarde gestegen.

Bitcoinkoorts: huis te koop

In de VS willen steeds meer 'gewone' mensen in de bitcoin beleggen. Nieuwszender CNBC meldt dat burgers een extra hypotheek op hun huis afsluiten of hun creditcard afspreken om maar bitcoin te kunnen inslaan.

"Het is niet verstandig dat de middenklasse in bitcoin gaat beleggen. Voor iemand met een jaarsalaris van 100.000 dollar, een hypotheek en twee kinderen op de universiteit, is dit te risicovol", waarschuwt Joseph Borg, voorzitter van de North American Securities Administrators Association, een vrijwilligersorganisatie die beleggers bescherming biedt, en directeur van de Alabama Securities Commission.

De Limburger Didi Taihuttu verkocht zijn huis voor bitcoin en is inmiddels wereldwijd een bekende cryptobelegger. Taihuttu verkocht huis en haard om zijn kapitaal volledig in de cryptomunten te steken. Lees hier het meest recente interview dat Business Insider met hem had.

Bitcoin zeepbel

Op 18 december aanstaande kan er ook op de grootste derivatenbeurs ter wereld (CME) worden gehandeld met bitcoins. Een nieuwe markttest voor de grootste cryptomunt.

Niet iedereen is overigens enthousiast. Op Wall Street is er nog genoeg argwaan over de cryptomunt. De "bubbel" staat op barsten, zegt Paul Donovan, hoofd economisch bureau van zakenbank UBS: "De bitcoin is de bubbel die een einde maakt aan álle bubbels". In een UBS marktrapport zegt hij het volgende:

"Cryptomunten hebben alleen maar waarde als betaalmiddel. Maar vooralsnog kunnen ze niet gebruikt worden om iets af te rekenen, de belangrijkste transactie in de economie. De totale voorraad aan cryptomunten neemt alleen maar toe, waarmee het geen goede opslag van waarde is."

Eerder noemde de Jamie Dimon, de CEO van grootbank JP Morgan de bitcoin een vorm van "fraude" en "erger" dan de tulpenbollenmanie uit de 17e eeuw in de Republiek der Verenigde Nederlanden.

LEES OOK 5 redenen waarom bitcoin gaat crashen – en 2 grafieken die laten zien wat er daarna kan gebeuren