Het koersherstel van de bitcoin en andere cryptomunten van begin deze week wordt aangedreven door Russen die hun rijkdom ergens veilig willen opslaan, vermoedt de Amerikaanse topbelegger Mark Mobius.

Nadat Rusland donderdag Oekraïne binnenviel, legden de VS, de Europese Unie, Canada en het VK een reeks sancties op om de Russische economie te isoleren.

Het Westen heeft de internationale handelsbetrekkingen met Rusland de facto bevroren; klanten van bepaalde Russische banken kunnen niet bij hun vermogen.

Als vergelding voor de sancties heeft de Russische president Vladimir Poetin maandag een verbod uitgevaardigd voor Russische ingezetenen om geld naar het buitenland over te maken.

De oorlog in Oekraïne zorgde afgelopen week voor een terugval van de cryptomarkt, die al worstelde met het vooruitzicht van renteverhogingen in de Verenigde Staten.

De bitcoin, ether, en andere grote cryptomunten schommelden flink en daalden aanvankelijk, omdat beleggers kozen voor beleggingen die ze veiliger achtten.

Maar bitcoin steeg dinsdag met 13 procent tot ruim 43.000 dollar.

De Amerikaanse topbelegger Mark Mobius is niet bepaald een fan van cryptobeleggingen. Hij vertelde CNBC dinsdag dat hij alleen bitcoins zou kopen als hij Russisch was - gelet op de huidige geopolitieke spanningen.

Mobius gaf aan dat hij van een makelaar in onroerend goed in Dubai had gehoord, dat verschillende Russen met aan Zwitserland gekoppelde bankrekeningen hun vermogen naar bitcoins proberen te verschuiven.

"Als ze met bitcoins kunnen betalen, is dat natuurlijk een manier om geld uit Rusland te krijgen", aldus Mobius. "Dus ik zou zeggen dat dat de reden is waarom de bitcoin nu kracht toont, omdat de Russen een manier hebben om hun rijkdom weg te sluizen. Anders zitten ze echt in de problemen, met alle beperkingen van klassieke manieren om geld over te maken."

Voor financiële markten in het algemeen moet het ergste nog komen, is de inschatting van Mobius. "Europa is duidelijk geen veilige plek momenteel, omdat Poetin zijn agressie kan opvoeren en kan besluiten om achter enkele Europese landen aan te gaan die Oekraïne steunen."

Hij ziet goud, Chinese aandelen en andere aandelen uit opkomende markten als relatief veilige beleggingen voor beleggers die zich willen indekken tegen de crisis in Oekraïne en Rusland.

LEES OOK: Blik op je Geld: oorlog in Oekraïne en stijgende hypotheekrente raken je portemonnee