Wat heeft de bitcoin gemeen met een traditioneel Chinees ouderdomsmedicijn waarvoor apenhuiden worden gebruikt?

Analisten van onderzoeksfirma Bernstein zien beide als voorbeelden van producten die zich niet gedragen volgens de normale wetten van vraag en aanbod, waarbij een hogere prijs leidt tot een daling van de vraag.

“Bitcoin levert geen inkomstenstroom of andere voordelen op voor bezitters. Aangezien het maximum aantal bitcoins dat in omloop komt, is beperkt, wordt de koers gedreven door speculatie over de potentiële vraag naar bitcoins”, schrijven de analisten in een rapport.

Is de vraag naar cryptomunten bestendig?

De belangrijkste onzekerheid op de markt voor cryptomunten is hoe solide de onderliggende vraag  is. Hoeveel mensen zijn echt geïnteresseerd in cryptomunten? Waarom willen ze ze hebben? Hoe groot is de toekomstige interesse? Willen mensen cryptomunten voor een langere periode in bezit houden?

Onzekerheid over de daadwerkelijke vraag naar cryptomunten zorgt voor bewegelijkheid van de koersen van virtuele valuta.

“Beleggers bewegen zich tussen twee uitersten, waarbij sommigen de bitcoin als een heilige graal zien en anderen uitgaan van een complete instorting", aldus de analisten van Bernstein.

In de video kun je zien tegen welke obstakels de bitcoin aanloopt, als de cryptomunt geschikt wil worden als betaalmiddel voor de massa.


Schaars Chinees medicijn: prijs blijft stijgen

De analisten van Bernstein trekken de vergelijking tussen de cryptomarkt en de vraag naar een traditioneel Chinees medicijn, waarvoor apenhuiden worden gebruikt. E.Jiao wordt gebruikt om veroudering tegen te gaan.

In 2016 produceerde China 5.000 ton E.Jiao. Daarvoor waren 2,5 miljoen apenhuiden nodig. De apenpopulatie in China daalt, waardoor er goedkope imitaties van E.Jaio op de markt komen op basis van koeien- of paardenhuiden.

De belangrijkste fabrikant van E.Jiao profiteert zodoende van een schaarste-effect. Net als bitcoin is het aanbod van E.Jiao beperkt. Maar het Chinese medicijn geniet van een tamelijk robuuste onderliggende vraag.

Het gevolg: fabrikant Dong E heeft de prijzen van E.Jiao de laatste tien jaar liefst 18 keer verhoogd.

Veblen-goederen

In de klassieke economische theorie is er een negatieve relatie tussen de prijs van een product en de vraag: hoe hoger de prijs, des te lager de vraag - en omgekeerd. Maar een speciale categorie van zogenoemde Veblen-goederen werkt anders.

Het gaat hierbij vaak om luxeproducten zoals exclusieve, extreem dure sportauto's. De hoge prijs staat hier garant voor de sociale status die gepaard gaat met het bezit van het luxegoed. Daarom geldt dat een prijsstijging het product nog gewilder kan maken bij consumenten die "erbij willen horen".

De analisten van Bernstein noemen dit de "snob-waarde" van een product. Het is goed mogelijk dat de bitcoin momenteel trekjes van een Veblen-goed vertoont, omdat velen het 'cool' vinden om bitcoins te bezitten.

Maar zoals gezegd, het Chinese medicijn E.Jiao kan vrij zeker zijn van de bestendigheid van de vraag, terwijl dat bij de bitcoin juist onduidelijk is. De belangrijke kwestie voor 2018 is hoe dit de bitcoin en andere cryptomunten gaat beïnvloeden.

Eén ding  is zeker. De enorme populariteit van cryptomunten leidt vrijwel onvermijdelijk tot een verhoogde aandacht van belastingautoriteiten, beurstoezichthouders en banken voor de cryptomarkt.

De manier waarop dit de speculatieve vraag naar de bitcoin en ander cryptovaluta beïnvloedt, zal zeker ook van belang zijn voor de bestendigheid van de vraag naar cryptomunten.

Dit artikel verscheen eerder op Business Insider Australia

LEES OOK: Niet alleen ripple gaat hard: 2 andere cryptomunten stegen ook meer dan 800% in december