De koers van de bitcoin veerde dinsdag op na een uitspraak van de een panel van rechters in Washington in een rechtszaak die was aangespannen door Grayscale Investments. De vermogensbeheerder heeft een zogenoemd bitcoin trustfonds en wil dat ombouwen tot een ETF, een beursgenoteerd beleggingsfonds, dat de koers van de bitcoin volgt.

De Amerikaanse beurstoezichthouder SEC wees het verzoek echter af, onder andere omdat ze zich zorgen maakte over marktmanipulatie. Hierop stapte Grayscale in 2022 naar de rechter, die oordeelde dat het besluit van de SEC onvoldoende was onderbouwd.

Lancering bitcoin-ETF’s stapje dichterbij

De uitspraak brengt de lancering van bitcoin-ETF’s een stapje dichterbij, want de SEC heeft de afgelopen jaren vergelijkbare verzoeken van andere marktpartijen afgewezen, met dezelfde argumenten. Onder andere vermogensbeheerders BlackRock en Fidelity zijn bezig om eigen bitcoin-ETF’s op de markt te brengen.

Mocht de SEC groen licht geven voor dergelijke indexfondsen, zou volgens analisten de vraag naar bitcoins fors kunnen stijgen, en daarmee ook de koers.

De overwinning van Grayscale leidde tot een kortstondige opleving van de koers van de bitcoin, maar inmiddels is de winst weer nagenoeg verdampt.

LEES OOK: De bitcoin heeft nog altijd de potentie om een revolutie te ontketenen in de financiële industrie, zegt de baas van BlackRock