ANALYSE – De koers van de virtuele munt bitcoin is dit jaar ongeveer vertienvoudigd.

Deze extreme stijging maakt dat veel media erover berichten. Dat zorgt weer voor extra belangstelling voor het kopen van bitcoins, wat de prijs stuwt. En daarover wordt in de media vervolgens weer bericht…

Toezichthouder op de financiële markten AFM (Autoriteit Financiële Markten) waarschuwde recent voor de risico’s verbonden aan het beleggen in virtuele munten zoals bitcoin. Niet onterecht, aangezien sommige particulieren inmiddels huis en haard blijken te hebben verkocht en al hun spaargeld in virtuele munten zoals bitcoins hebben omgezet.

Lees ook op Business Insider: Het Limburgse gezin dat alles verkocht voor bitcoin en op een camping woont krijgt nu zelfs fanmail: ‘Ze zien onze stap als heldendaad’

Van bitcoin als belegging moet de Amerikaanse superbelegger Warren Buffett (87) niets weten. En zijn briljante, ietwat oudere zakenpartner Charlie Munger (93) vergeleek bitcoin eerder al met rattengif. Munger kwam daar later nog eens op terug en stelde toen dat hij zich met deze vergelijking nog netjes had uitgedrukt.

Op het gebied van beleggen hebben Buffett en Munger overigens niet altijd gelijk (met name wat technologieondernemingen betreft stelt Buffett dat hij eerder kansen zoals Google simpelweg heeft gemist), maar uiteindelijk vaak wel. Dit maakt het de moeite om na te gaan hoe Buffett en Munger over bepaalde beleggingscategorieën denken, zoals in dit geval dus bitcoins.

Buffett: bitcoin is “een echte bubbel”

Meerdere keren per jaar ontvangt Buffett in zijn woonplaats Omaha in de Verenigde Staten groepen bedrijfskundestudenten. Die mogen hem naar alles vragen. Bij zo’n sessie afgelopen oktober werd Buffett gevraagd naar zijn kijk op beleggen in virtuele munten zoals bitcoins.

“De waarde van een bitcoin kan niet worden bepaald omdat bitcoins geen inkomsten genereren”, aldus Buffett. Hij voegde eraan toe dat evenmin bepaald kan worden, tot welk niveau de prijs van bitcoin zal stijgen en dat zo bezien van “een echte bubbel” sprake is.

Lees ook op Business Insider

Bitcoin heeft geen intrinsieke waarde

Dat Buffett sceptisch is ten aanzien van beleggen in bitcoins komt dus niet als een verrassing. In 2014 stelde hij over de bitcoin: “Blijf er uit de buurt. Het is in essentie een fata morgana.” Deze uitspraak deed Buffett in een uitzending van tv-zender CNBC:

In het korte videofragment van circa 1 minuut stelt Buffett dat hij bitcoin als een moderne variant van een betaalcheque ziet. Buffett geeft aan wel de voordelen van de onderliggende technologie te zien, maar stelt dat dit niet maakt dat bitcoins zelf een enorme intrinsieke waarde zouden hebben.

Hoewel ik, net als Buffett, vele nuttige toepassingen zie van de technologie waarop virtuele munten zoals bitcoin gebaseerd zijn, plaats ik net als Buffett grote vraagtekens bij de vermeende enorme intrinsieke waarde die virtuele munten zoals bitcoin zouden hebben. Daarom mijd ik bitcoin.

Buffett: “De allerdomste reden om een aandeel te kopen is omdat de prijs ervan opgelopen is.” Voor de meeste andere zaken – zoals virtuele munten – geldt dat eigenlijk precies zo…

Hendrik Oude Nijhuis heeft zich jarenlang verdiept in de strategieën van ‘s werelds beste beleggers. Zijn bestseller over Warren Buffett is gratis beschikbaar. Deze column is niet bedoeld als individueel advies tot het doen van beleggingen.