De bitcoin is in de afgelopen vierentwintig uur meer dan 11 procent gezakt en noteerde dinsdagavond voor de tweede keer deze maand onder de 10.000 dollar.

Dinsdag doken berichten op dat ruilbeurs Bitfinex en het bedrijf achter de omstreden cryptomunt tether worden aangeklaagd door een Amerikaanse toezichthouder.

De belangrijkste cryptomunt in de wereld neemt ongeveer een derde van de totale marktwaarde van cryptomunten voor z’n rekening, blijkt uit data van de site coinmarketcap.com.

Afgelopen jaar leek het, ondanks forse schommelingen, maar één kant op te kunnen met de bitcoin: omhoog. Indicaties dat overheden zich veel nadrukkelijker met de ongereguleerde markt van cryptomunten gaan bemoeien – van de VS en Rusland tot China en Zuid-Korea – zorgden deze maand al voor enorme onrust op de markt voor digitale valuta.

Flinke correctie voor bitcoin

De bitcoin zakte twee weken geleden tijdens een heuse crash van de cryptomarkt onder het niveau van 10.000 dollar. Honderden miljarden aan ‘virtuele marktwaarde’ gingen in rook op binnen enkele dagen.

Daarna herstelden de bitcoin en andere cryptomunten weer enigszins. Maar dinsdagavond noteerde de bitcoin weer onder de 10.000 dollar.

Volg de koers van de bitcoin hier op finanzen.nl »

(klik voor uitvergroting)

In november 2017 schoot de bitcoin voor het eerst opwaarts door de grens van 10.000 dollar om te pieken op een niveau van bijna 20.000 dollar.

Onderzoek bij Bitfinex en Tether

De Amerikaanse toezichthouder op de handel in termijncontracten CFTC heeft dagvaardingen uitgestuurd naar de ruilbeurs Bitfinex en het bedrijf achter de cryptomunt tether, meldt persbureau Bloomberg.

Beide bedrijven vallen onder één bestuursvoorzitter en hebben de dagvaardingen afgelopen week ontvangen, volgens een goed geïnformeerde bron van Bloomberg.

Het nieuws over Bitfinex volgt op berichten eerder deze week dat het bedrijf achter de omstreden cryptomunt tether de banden met zijn accountant heeft verbroken.

Cryptomunt tether is officieel gekoppeld aan de dollar en was afgelopen november slachtoffer van een hack waarbij voor 31 miljoen dollar aan tethermunten uit digitale portemonnees werd gestolen. Sindsdien is er twijfel over de vraag of bedrijf achter de digitale munt wel genoeg dollars in kas heeft om de koppeling met de eigen digimunt waar te maken.

Om onzekerheden weg te nemen huurde het bedrijf Tether eind vorig jaar een gerenommeerde accountant in, om boekenonderzoek te doen. Afgelopen weekend verklaarde Tether echter dat de banden met de accountant zijn verbroken.

In een officiële verklaring stelde Tether dat accountant Friedman "extreem gedetailleerde procedures" volgde, voor een in de optiek van Tether "relatief eenvoudige balans". Daardoor zou het niet mogelijk zijn om het boekenonderzoek binnen een redelijke termijn af te ronden.

Een fervente criticus van het bedrijf, zo meldde The New York Times eerder, heeft een gedetailleerd essay geschreven waarin wordt betoogd dat ruilbeurs Bitfinex nieuwe eenheden van cryptomunt tether uit het niets lijkt te scheppen en die gebruikt voor koersmanipulatie.

De Amerikaanse toezichthouder CFTC wilde overigens niet reageren tegenover Bloomberg. Tether en Bitfinex verklaarden tegen het persbureau dat ze "regelmatig verzoeken krijgen van toezichthoudende autoriteiten" en daar nooit commentaar op geven.

LEES OOK: Koersmanipulatie en oplichting op de cryptomarkt: ‘We moeten wildwesttaferelen voorkomen’