De bitcoin is dinsdagavond in rap tempo gedaald. In een uur tijd verloor de belangrijkste cryptomunt meer dan duizend dollar in waarde. Persbureau Bloomberg meldt dat het de grootste tussentijdse daling op één dag betrof sinds januari 2018.

“Dit is een behoorlijk zeldzame gebeurtenis, zelfs voor de bitcoin”, zei Qiao Wang van crypto-onderzoeksbureau Messari tegen Coindesk.

Volgens de prijsindex van Coindesk dook de bitcoin zelfs even onder de 8.000 dollar, tot een 7.944 dollar. Dat was het laagste punt sinds 12 juni van dit jaar. Op de online koersborden van Coinmarketcap, dat ook de prijzen op de belangrijkste handelsplatforms in de gaten houdt, noteerde de bitcoin een laagste stand van 8.370 dollar.

Inmiddels is de digitale munt weer iets opgekrabbeld, tot een niveau van rond de 8.400 dollar.

Zoals altijd is het gissen naar de redenen voor de abrupte koersbewegingen. Een anonieme handelaar zegt tegen Coindesk dat de koersval mogelijk te maken met margin calls op het handelsplatform BitMex. Dat is een waarschuwing voor beleggers die met geleend geld hebben geïnvesteerd dat ze extra geld moeten bijstorten om de risico’s op verliezen hanteerbaar te houden.

Coindesk ziet mogelijke tekenen dat 2019 alsnog om kan slaan in een negatief jaar voor cryptomunten. De bitcoin begon het jaar rond de 3.700 dollar en torende afgelopen zomer zelfs boven de 10.000 dollar uit. Ook na de koersdaling van dinsdag staat de bitcoin nog altijd 127 procent in de plus ten opzichte van de jaarwisseling.

Inmiddels is het sentiment iets minder optimistisch. Sinds juli laat de bitcoin een neerwaartse beweging zien. Technisch analisten wijzen op het belang van het 200-daags voortschrijdend gemiddelde van de bitcoinkoers die sinds mei in de lift zit. Als dat omslaat, kan dat duiden op een bearmarkt voor crypto’s.

Lees ook op Business Insider

Lees meer: