Woensdag passeerde de bitcoin de grens van 13.000 dollar… donderdagochtend noteerde de belangrijkste cryptomunt ter wereld boven de 14 duizend dollar. Niets lijkt ‘gelovige’ fans van de virtuele munt, die via een decentraal computernetwerk wordt beheerd, te kunnen stuiten.

Op de site coindesk.com noteerde de bitcoin donderdagochtend een piek van 14.289 dollar, gebaseerd op een gemiddelde voor diverse handelsplaatsen. Wel zijn er grote onderlinge verschillen tussen verschillende handelsplaatsen voor de bitcoin, wat duidt op een gefragmenteerde en onvolwassen markt.

Onderstaande tabel van de site coinmarktcap.com geeft bijvoorbeeld bitcoinprijzen die variëren van 14 duizend dollar tot méér dan 17.000 dollar!

(klik voor uitvergroting)

Dat handelen in bitcoin allerlei technische- en veiligheidsrisico’s meebrengt, bleek ook woensdag weer. Klanten van Bittrex, een groot Amerikaans handelsplatform voor cryptomunten, klaagden dat ze hun geld al enige tijd niet kunnen opnemen.

De afgelopen weken namen verschillende Bittrex-klanten contact op met Business Insider en vertelden over hun klachten. Anderen zochten hun toevlucht tot Twitter of internetfora als Reddit.

De meeste klagers lijken problemen te hebben met het verifiëren van hun identiteit wanneer ze geld van het platform willen opnemen. De klanten die met Business Insider spraken zijn vooral boos doordat Bittrex nauwelijks met hen over de kwestie communiceert.

Ander akkefietje: donderdagochtend erkende de bitcoinmarktplaats NiceHash dat hackers een geslaagde aanval hebben gedaan op bitcoinportemonnees. Mogelijk zijn klanten daardoor voor 60 miljoen dollar aan bitcoins kwijt.