Bitcoin en ethereum zijn in een vrije val beland. De scherpe daling die de cryptomarkten woensdag in hun greep hielden heeft zich donderdag voortgezet.

Het begin van de daling woensdag had geen duidelijke oorzaak, al is er wel een theorie van Tanya Abrosimova van FXStreet. Zij stelt dat handelaren mogelijk zijn geschrokken van de aangekondigde regulering van het populaire handelsplatform ShapeShift.

De val van de cryptomunten werd daarna versterkt door een verhaal van Business Insider dat Goldman Sachs de plannen om een handelsdesk te beginnen voor bitcoin voorlopig in de ijskast heeft gezet.

Door dat nieuws verloor de bitcoin 4% tot zo’n 7.000 dollar en ging woensdagavond opnieuw omlaag. Sindsdien is de koers redelijk stabiel en schommelt de belangrijkste digitale munt rond de 6.440 dollar. Maar daarmee heeft de munt wel meer dan 1.000 dollar verloren in slechts twee handelssessies.

Donderdagavond rond 18.30 uur stond de bitcoin op 6.443 dollar, een verlies van bijna 4% ten opzichte van het begin van de handelsdag.

De val van de bitcoin beïnvloedt ook de andere digitale munten. Zo verloren litecoin en bitcoin cash beiden meer dan 4 procent, terwijl ethereum sinds woensdagochtend meer dan 20 procent aan waarde heeft verloren en nu de laagste stand heeft bereikt in meer dan een jaar tijd.

Net als ethereum hebben honderden minder bekende cryptomunten volgens de website coinmarketcap.com de laatste 30 uur ook verliezen gelden van rond de 20 procent.

Lees ook op Business Insider

LEES OOK: Belasting op bitcoin en andere cryptomunten: box 1 of box 3? Dit moet je weten