2018 gaat de geschiedenis in als het jaar van de grote ontnuchtering op de cryptomarkt. Voor de bitcoin, maar nog veel sterker voor de mindere goden onder de cryptomunten.

Hoewel er volgens de site coinmarketcap.com inmiddels meer dan 2.000 digitale munten zijn gelanceerd, is slechts een handjevol relevant.

Kijk je naar de twintig grootste cryptomunten, dan zijn die goed voor ongeveer 95 procent van de totale marktwaarde van de cryptomarkt. Die bedraagt dezer dagen zo’n 125 miljard dollar.

Hoe anders was dat rond de kerstperiode van 2017!

Onderstaande tabel laat de veranderingen bij de twintig grootste cryptomunten in 2018 zien.

We hebben gekeken naar de top twintig op 24 december 2017 en de top twintig op 23 december 2018. Sindsdien zijn er een paar verschuivingen. Bij de grote vier is het een slagveld:

Een jaar geleden lag de totale marktwaarde van deze groep van 23 grotere cryptomunten op 487 miljard dollar. Sindsdien is daar 366 miljard dollar vanaf gegaan.

In z'n eentje is de bitcoin met een marktwaarde van 70 miljard dollar nog altijd goed voor ongeveer 55 procent van de totale cryptomarkt.

Op de ongeremde euforie van 2017 volgde het besef dat veel digitale munten nog in de verste verte geen verdienmodel hebben dat de torenhoge waarderingen van eind vorig jaar rechtvaardigt.

In de tabel hieronder volgt de koersontwikkeling van individuele cryptomunten in 2018, waarbij ook de procentuele ontwikkeling wordt getoond.

Te zien is dat veel cryptomunten 80 tot meer dan 95 procent van hun waarde zijn kwijtgeraakt. Zo bezien valt het verlies van 71 procent voor de bitcoin nog mee.

Cryptomunten in 2018: één stijger

Er vallen in de bovenstaande tabellen nog 3 interessante details op.

  • Het drama van bitcoin cash. De vete tussen twee grootheden uit de cryptowereld over de toekomst van bitcoin cash heeft er zwaar ingehakt. Bitcoin cash, zelf een afgesplitst broertje van de bitcoin, had een jaar geleden nog een waarde van zo'n 50 miljard dollar. Inmiddels is daar bij de rompmunt bitcoin cash (3,4 miljard dollar) en een andere afsplitsing bitcoin SV (1,9 miljard dollar) nog een tiende van over.
  • Zogenoemde stablecoins boden de beste bescherming tegen de implosie van de cryptomarkt. Dit zijn cryptomunten die gekoppeld zijn aan een andere waarde, zoals de dollar. Een voorbeeld is cryptomunt tether, waarvan de uitgevers beloven dat je die tegen dollars kunt inwisselen. De koers van de tether is in een jaar tijd nauwelijks gewijzigd (logisch, want de belofte is juist dat je 1 tether altijd kunt inwisselen tegen 1 dollar). Maar omdat er meer tethermunten in omloop zijn, is de marktwaarde met zo'n 600 miljoen dollar gestegen tot bijna 2 miljard dollar.
  • Er is één stijger onder de 23 belangrijkste cryptomunten: binance coin. Je had in de afgelopen twaalf maanden een kans van 1 op 23 om een positief rendement te halen, als je gelijk in de topmunten had belegd. Binance coin is de cryptomunt van handelsbeurs Binance. Dit relatief jonge platform van de Chinese crypto-expert Changpeng Zhao is in korte tijd uitgegroeid tot één van vijf grootste handelsfora ter wereld, mede vanwege de relatief snelle verwerking van transacties.
    Bovendien is er een lokkertje: als je bij de handel in cryptomunten op Binance de transactiekosten afrekent met binance coins - en dus een deel van je vermogen in binance coins aanhoudt - krijg je korting op handelscommissie die Binance rekent. Dat heeft dit jaar goed gewerkt, want de binance coin is met ruim 30 procent in waarde gestegen.

Meer weten over de cryptomarkt? Bekijk ook: