• Bitcoin kan explosief stijgen als de cryptomunt de recente winst vast kan houden en boven de 40.000 dollar blijft staan.
  • Volgens analisten van Kraken is het “alles of niets” voor de bitcoin en kan een nieuwe recordhoogte bereikt worden.
  • Maar er zijn ook de nodige bedreigingen, zoals de wereldwijde reguleringsdrang voor de cryptomarkt.

De bitcoin staat op een kruispunt. De waarde kan volgens crypto-analisten flink toenemen als het de stijging naar het huidige niveau van rond de 40.000 dollar kan vasthouden. Een echt alles-of-niets-moment, stellen analisten van cryptoplatform Kraken.

De grootste cryptomunt is deze week met zo’n 17 procent gestegen tot 40.403 dollar op donderdag, na positieve uitingen van Elon Musk en geruchten dat Amazon mogelijk cryptobetalingen gaat accepteren., al ontkende de internetreus dat later.

De analisten van Kraken zeggen dat de afgelopen week “explosief” is geweest en dat “er een marktbrede verandering van sentiment is opgetreden en sommige ‘bears’ in ‘bulls’ zijn veranderd.”

Maar ze zeggen daar wel bij dat de bitcoin stand moet houden boven de 40.000 dollar. Dat is een belangrijke psychologische grens waarboven investeerders vertrouwen krijgen om meer munten te kopen en zo de prijs op te drijven.

“Op dit moment is het echt alles of niets voor de bulls”, schrijven de analisten in een memo. “Gezien de moeilijkheden die bitcoin in het verleden heeft gehad om een stand van tussen de 40.000 dollar en 42.000 dollar te handhaven, moeten bulls de cryptomunt wel steunen zodat hij boven de 40.000 dollar blijft. Alleen dan kan de munt echt door het niveau van tussen de 30.000 dollar en 42.000 dollar van de laatste maanden heen breken.”

De analisten zijn daar optimistischer over geworden: “De kansen dat bitcoin een nieuwe recordhoogte bereikt, zijn gestegen.”

Marktaandeel van bitcoin weer richting 50 procent

De waarde van bitcoin bedroeg donderdag volgens CoinMarketCap ongeveer 48 procent van de totale cryptomarkt. Crypto-expert Nikolaos Panigirtzoglou van JPMorgan zegt dat het een belangrijk signaal zou zijn als bitcoin weer meer dan 50 procent van de cryptomarkt zal omvatten.

Analisten zeggen dat het feit dat de hoeveelheid bitcoin op uitwisselingsplatforms woensdag scherp omlaag ging ook een positief teken is, want het lijkt erop dat grote kopers bitcoin zijn gaan opslaan.

Maar er zijn ook serieuze bedreigingen voor de toekomst van bitcoin. De belangrijkste daarvan is de dreiging van strengere regels.

Senator Elizabeth Warren heeft deze week opgeroepen tot strengere regels om consumenten te beschermen in de uiterst volatiele markt.

Ze schreef aan minister Janet Yellen van Financiën dat de toezichthoudende Financial Stability Oversight Council “snel moet handelen en zijn statutaire bevoegdheden moet gebruiken om de risico’s van cryptomunten in te dammen en de markt te reguleren om zo de veiligheid en de stabiliteit van consumenten en ons financiële systeem te waarborgen.”

Lees meer over cryptomunten: