Cryptomunten zoals de bitcoin groeien zo snel dat ze een potentiële bedreiging kunnen gaan vormen voor het wereldwijde financiële systeem.

Dat heeft de vice-president van de Bank of England, Jon Cunliffe, gezegd in een interview met de BBC

“Ik geloof niet dat ze al direct een risico vormen voor de financiële stabiliteit”, zei Cunliffe in het gesprek. “Maar ze groeien zo snel en raken zo geïntegreerd in het traditionele financiële systeem, dat het punt waarop ze een risico vormen steeds dichterbij komt. En ik denk dat overheden daar heel goed over moeten nadenken.”

Cryptovaluta zijn vooral het afgelopen jaar explosief in populariteit gegroeid. De totale marktwaarde is daardoor gestegen van zo’n 460 miljard dollar in 2020 tot meer dan 2.500 miljard dollar dit jaar, aldus de cryptowebsite CoinGecko

Cunliffe noemt crash van de cryptomarkt aannemelijk

Overheden zijn nog altijd bezig met het ontwikkelen van regels die moeten zorgen voor beter toezicht op de snel ontwikkelende markt.

Cunliffe heeft al eerder zijn bezorgdheid geuit over de mogelijkheid dat de typische instabiliteit van cryptomarkt overslaat naar traditionele markten. Zo zei hij bijvoorbeeld in oktober dat hij een crash van de cryptomarkten als een aannemelijk scenario ziet. 

Het Internationaal Monetair Fonds waarschuwde diezelfde maand voor de gevaren van buitensporige speculatie met cryptovaluta en de mogelijkheid van "runs" op stabiele munten.

Het VK is bezig met een mogelijke 'britcoin'

Volgens Cunliffe is de centrale bank van het Verenigd Koninkrijk daarom begonnen met het zoeken naar manieren om de risico's van cryptomunten te beperken, specifiek voor platforms waar onderlinge transacties plaatsvinden zonder een tussenliggende instantie of bank. Dit domein wordt in de cryptowereld DeFi genoemd en verwijst naar gedecentraliseerde financiële diensten.

De Britse centrale bank praat daarnaast met de financiële sector en techbedrijven over de mogelijkheid een eigen cryptomunt uit te geven. De digitale pond zal de bijnaam 'britcoin' krijgen en waarschijnlijk pas na 2025 worden gelanceerd.

Cunliffe zei in het interview met de zender Radio 4 dat hij denkt dat de digitale munt van de centrale bank "het monetaire systeem bijeen zou kunnen houden."

"De manier waarop we leven en de manier waarop we transacties doen, verandert voortdurend. Ons leven wordt steeds digitaler en dit verandert de manier waarop we geld gebruiken en het soort geld dat we bezitten", zei de topbestuurder.

Cunliffe benadrukte ook dat digitale munten van onder meer Facebook, wiens stablecoin Libra nu Diem heet, nog geen zorgen creëren voor Amerikaanse toezichthouders.

"Er zijn voorstellen van nieuwe spelers die geen banken zijn, waaronder enkele van de grote tech- en sociale mediaplatforms, om hun eigen munten te introduceren”, zei hij. "Maar dit zijn echt nog projecten in ontwikkeling, dus ik denk niet dat we hier achter de feiten aanlopen wat betreft de regulering van crypto’s."

Lees meer over cryptovaluta: