Een adviesbureau op Wall Street voorspelt een enorme crash van de markt voor cryptomunten dit jaar.

Quinlan & Associates bracht donderdag een rapport naar buiten met de titel “Fool’s Gold: Unearthing The World of Cryptocurrency”. Daarin wordt voor de bitcoin in een basisscenario een waarde van 1.800 dollar becijferd in december 2018. Let wel: vrijdagochtend noteerde de bitcoin iets onder de 14.000 dollar.

Het rapport telt 156 pagina’s. De auteurs betogen dat de huidige koers van de bitcoin ver ligt boven wat redelijk is. Hierbij is zowel gekeken naar de waarde van de bitcoin als betaalmiddel, als de mogelijkheid om bitcoin te gebruiken als een middel om vermogen op te slaan, vergelijkbaar met goud.

Dit is een belangrijke conclusie:

“Als vermogenscategorie hebben we de bitcoin gewaardeerd op basis van een productiekostenmethode en op basis van een waardeopslagmethode. Dat leverde waarderingen van respectievelijk 2.161 dollar en 687 dollar op. Om de bitcoin te waarderen als een valuta waarmee je kunt betalen, hebben we het nut geschat voor wettelijk toegestane betalingen, retailtransacties en betalingen op de zwarte markt. Daarbij komen we na grondige tests uit op een waarde van 1.780 dollar.”

De huidige waardering van de bitcoin is hiermee volgens de analisten een “zeepbel die op barsten staat”.

Als de bitcoin niet doorbreekt als betaalmethode, ziet Quinlan & Associates  een stevige correctie optreden naar 1.800 dollar. De hele cryptomarkt zal worden meetgetrokken door deze beweging en zo’n 70 procent in waarde dalen tot een niveau van ongeveer 223 miljard dollar. Vrijdag had de totale cryptomarkt een waarde van ongeveer 700 miljard dollar.

Lees ook op Business Insider

“Hoewel cryptomunten voldoen aan de meeste karakteristieken van klassieke valuta, worden ze grotendeels gebruikt als speculatieve investeringen. Dit leidt tot forse bewegelijkheid van de waarde”,  aldus managing partner Benjamin Quinlan in een verklaring tegenover Business Insider.

Deze grafiek voorspelt de ontwikkeling van de cryptomarkt:

crash.PNG

De langetermijnverwachting van het adviesbureau voor de bitcoin is nog treuriger: de koers zou tegen 2020 rond de 800 dollar kunnen noteren.

Wel ziet Quinlan hernieuwde groei voor de cryptomarkt als geheel. “Op de korte termijn verwachten we waardedalingen (…). Wel kan de prijs van cryptomunten met nutswaarde herstellen en de markt op de lange termijn domineren.”

De consultant rekent op een herstel van de cryptomarkt als geheel naar een niveau van 407 miljard dollar in 2020.

Disclaimer: de auteur van dit artikel bezit een fractie van bitcoin.

(ADV) Makkelijk cryptovaluta kopen? Dit zijn de mogelijkheden: ripple kopen – litecoin kopen – ethereum kopen – bitcoin cash kopen – bitcoin kopen