Bij de etenbestelsite Thuisbezorgd.nl kan voortaan ook afgerekend worden met Bitcoins.

Naar eigen zeggen is Thuisbezorgd.nl daarmee de eerste grote Nederlandse website die onlinebetalingen met de virtuele valuta accepteert. Dat maakte Thuisbezorgd.nl dinsdag bekend.

“Bitcoins zijn vooral populair bij mensen die veel de computer gebruiken. En dat zijn ook de mensen die wel eens een pizza via het internet bestellen. De bitcoin past dus bij onze doelgroep”, verklaart Jitse Groen, oprichter van Thuisbezorgd.nl.

Volgens hem werden in de eerste uren dat de nieuwe betaalmogelijkheid op de site beschikbaar was, al meer dan 50 bestellingen met bitcoins afgerekend.

De bitcoin is een vorm van elektronisch geld, waarmee wereldwijd op websites of zelfs in fysieke winkels kan worden afgerekend. Aan het betaalmiddel kleeft wel een zwart randje: uit onderzoek is gebleken dat criminelen de valuta ook gebruiken om geld mee wit te wassen.

Volgens Thuisbezorgd.nl is dat echter geen reden om de bitcoin te weren als betaalmiddel.

Alternatief betaalmiddel

De opkomst van nieuwe marktspelers die basale bankdiensten leveren, is een van de serieuze bedreigingen, volgens ruim 60 Europese banken die adviesbureau Roland Berger onlangs aan de tand voelde over de toekomst van retail banking.

Lees ook op Business Insider

Zo acht 95 procent het waarschijnlijk tot zeer waarschijnlijk dat externe aanbieders van betaalproducten hun winsten de komende drie jaar zullen aantasten.

Forse schommelingen bitcoin

De grootste bitcoinbeurs ter wereld, Mt. Gox, gaf in juni aan dat de identificatieprocedures voor gebruikers worden aangescherpt. Mt. Gox opereert vanuit Tokio, maar reageerde op onderzoeken van Amerikaanse autoriteiten naar internetbeurzen voor virtueel geld.

Gebruikers die dollars, euro’s en andere munten omwisselen in bitcoins en andersom, moeten op Mt. Gox aan strengere identificatie-eisen voldoen. Daarbij gaat het om zaken als een officiële foto, gegevens over de woonplaats en het land waar men belastingplichtig is.

De bitcoin steeg sinds februari van dit jaar rap in waarde. In april bereikte de virtuele munt een recordniveau van 230 dollar per bitcoin.

Maar daarna ging het hard omlaag. Eén bitcoin was op 16 april 50 dollar waard op Mt.gox. Daarna krabbelde de virtuele munt weer op. Dinsdag was de bitcoin 172 euro waard en zo’n 236 dollar. Begin november bereikte de virtuele munt een nieuw recordniveau van meer dan 240 dollar per bitcoin.

Bron: ANP/Z24

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl