De totale markt voor cryptomunten is de afgelopen drie maanden bijna twee keer zo groot geworden. Een explosieve herontdekking van cryptomunten over de hele linie blijft echter (nog) achterwege.

Het leek een paar maanden geleden nog gedaan met de cryptomunten. De totale marktkapitalisatie van alle digitale munten was in 2018 gedaald van ruim 830 miljard dollar in januari van dat jaar, naar 100 miljard dollar in december.

De langzaam omhoog kruipende koersen van de bitcoin en de overige cryptomunten, gezamenlijk bekend als de altcoins, vielen de eerste maanden van 2019 amper op. Tot de teller in april toch weer op 150 miljard stond en de stijging in snelheid toenam.

De bitcoin is de afgelopen drie maanden bijna 2,5 keer zo veel waard geworden. Naar de reden blijft het zoals altijd gissen. Mogelijk wordt de cryptomunt gezien als veilige haven in onrustige tijden, of zorgen de extreem lage rentes op financiële markten voor een speculatieve zeepbel.

Ondertussen ligt er met het strafrechtelijk onderzoek naar het bedrijf achter beurs Bitfinex en ‘stablecoin’ tether mogelijk een tijdbom onder de cryptomarkt, maar daar trekken de optimistische speculanten zich momenteel weinig van aan.

Bitcoin doet het veel beter dan altcoins

Misschien is de bitcoin gebakken lucht, maar dat betekent niet dat je er geen geld mee kunt verdienen, zo hebben de afgelopen maanden weer uitgewezen. Sinds 9 april steeg de koers met 143 procent van 5.178 dollar naar 12.570 dollar.

Maar de overige cryptomunten, de zogenoemde altcoins, blijven voorlopig achter. Dit zijn de koersstijgingen van de tien grootste cryptomunten sinds 9 april:

Je bent als bezitter van ethereum niet zielig met 'slechts' 77 procent stijging in drie maanden, maar vergeleken met de bitcoin doet de een-na-grootste munt het toch beduidend minder goed. Met nummer 3, de ripple, blijf je met 14 procent nog verder achter.

Cryptofans die met hun altcoins hopen op een 'moonshot', kijken reikhalzend uit naar een nieuw 'alt season'. Dat is een periode waarin de altcoins oprukken ten opzichte van de bitcoin en de dollar. Dit gebeurde bijvoorbeeld in de lente van 2017 en het begin van de daaropvolgende winter, zoals in onderstaande grafiek te zien is.

(klik voor vergroting)

Maar voorlopig is de bitcoin alleen maar dominanter aan het worden.

Tegenover de 143 procent stijging van de bitcoinkoers in drie maanden, staat een stijging van 42 procent van alle altcoins bij elkaar genomen.

De bitcoin is dinsdag goed voor 63 procent van de totale marktkapitalisatie van cryptomunten. Gaat dit aandeel terug naar de 80-90 procent van voor 2017, of betekent dit juist dat een alt season aanstaande is? Zoals wel vaker in de cryptomarkt is het anybody's guess.

Lees meer over de bitcoin en cryptomunten: