Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00
2:58

April was een matige maand voor veel soorten beleggingen, maar daarbij hadden cryptomunten het zwaarder dan onder meer aandelen en obligaties.

Uit een inventarisatie van Coindesk Research blijkt dat de bitcoin in april met ruim 17 procent is gedaald, de brede Amerikaanse aandelenindex S&P 500 afgelopen maand een min van 2,7 procent optekende, en een mandje van langlopende Amerikaanse staatsobligatie bijna 10 procent minder waard werd.

Minnen alom dus op de beurs, maar cryptomunten zijn daarbij relatief hard onderuit gegaan. Hierbij vallen twee dingen op. De daling van obligatiekoersen heeft vooral te maken met de stijgende rentes op de kapitaalmarkt, aangezien obligatiekoersen en rentes omgekeerd bewegen.

Verder worden zowel cryptovaluta als aandelen momenteel door beleggers gezien als risicovolle beleggingen, waarbij de beweeglijkheid van de cryptomarkt groter is dan die van de aandelenmarkt.

Lees ook: Cruciaal moment voor de beurs: nieuwe dalingsgolf dreigt

Topman Joe DisPasquale van cryptobelegger BitBull Capital merkt tegenover Coindesk op dat de komende dagen veel afhangt van de acties van de Amerikaanse centrale bank.

Het beleidscomité van de Federal Reserve komt woensdag bijeen, waarbij de verwachting is dat de rente mogelijk met 0,5 procentpunt wordt verhoogd.

Minstens zo belangrijk is echter dat de Federal Reserve de enorme schuldenberg op de balans wil gaan afbouwen, wat in de praktijk kan betekenen dat er minder 'goedkoop geld' in het financiële systeem beschikbaar is. Van dat laatste hebben juist beleggingen zoals aandelen en cryptomunten de afgelopen jaren geprofiteerd.

Maandag noteerde de bitcoin op bijna 39.000 dollar. Volgens DiPasquale is er echter nog steeds neerwaartse druk, zegt hij tegen Coindesk: "Dit kan leiden tot een daling richting de 35.000 tot 32.000 dollar."

AEX in mineur

Technologiebedrijven stonden maandagmorgen onder druk op de Amsterdamse beurs. Beleggers verwerkten de forse koersval van de Amerikaanse techgraadmeter Nasdaq, die vrijdag ruim 4 procent kwijtraakte.

De stemming op de Europese markten was over de hele linie negatief. De zorgen over de economische vertraging in China door de lockdowns, de hoge inflatie en de stijgende rentes hielden de markten in hun greep.

De AEX-index noteerde in de ochtendhandel 1,5 procent lager op 700,48 punten. 

Fintechbedrijf Adyen was de grootste daler in de AEX, met een verlies van ruim 3 procent. De chipbedrijven ASMI, ASML en Besi volgden met minnen van meer dan 2 procent. Ook verlichtingsbedrijf Signify zakte 2 procent.

LEES OOK: Wat is de toekomst van dogecoin nu Elon Musk Twitter heeft gekocht? 5 crypto-experts bespreken de potentie voor gebruik in de echte wereld