• De koers van de bitcoin is dinsdag hersteld tot circa 55.000 dollar.
  • Het herstel werd aangedreven door een verklaring van Tesla, dat zegt te geloven in de waarde van ’s werelds voornaamste cryptomunt op de lange termijn.
  • De bitcoin daalde eerder deze week tot ongeveer 47.000 dollar, de laagste stand in bijna twee maanden.

Het herstel van de bitcoin vanaf het laagste punt in bijna twee maanden heeft dinsdag doorgezet, nadat Tesla verklaarde te geloven in de waarde van de cryptomunt op de lange termijn. Ook andere grote spelers toonden hernieuwde belangstelling.

De meest verhandelde cryptomunt ter wereld daalde zondag naar ongeveer 47.000 dollar, het laagste punt in twee maanden. Dinsdag klom de digitale valuta op tot rond de 55.000 dollar (ongeveer 45.500 euro).

De waarde van de bitcoin ligt nog ruim onder het hoogtepunt van bijna 64.000 dollar, dat op 14 april werd bereikt.

Het herstel van de cryptomunt werd geholpen door Tesla, de fabrikant van elektrische auto’s die maandag kwartaalcijfers publiceerde. Tesla kocht in het eerste kwartaal van dit jaar voor 1,5 miljard dollar aan bitcoins en verkocht daarvan weer een klein deel aan het slot van het kwartaal met een winst van ruim 100 miljoen dollar.

Lees ook: Tesla boekt winst, mede dankzij speculatie met bitcoin en verkoop van emissierechten – maar in China rommelt het

“Wij geloven in de waarde van de bitcoin op de lange termijn”, zei financieel directeur Zachary Kirkhorn van Tesla maandagavond in een toelichting op de cijfers. “We zijn daarom van plan om wat we hebben aan bitcoins voor de lange termijn vast te houden en zullen bitcoins accepteren als betaalmiddel van klanten bij de aankoop van auto’s.”

Lees ook: Deze addertjes zitten onder het gras als je een Tesla koopt en met bitcoin betaalt

Lees ook op Business Insider

Tesla is een van de krachten achter de hoge vlucht die de bitcoin het afgelopen jaar heeft genomen. De cryptomunt is in die periode meer dan 600 procent gestegen.

In de afgelopen paar weken is de bitcoin echter scherp gedaald ten opzichte van de recordhoogte die werd bereikt in de week dat het aandeel van cryptobeurs Coinbase een notering kreeg aan de Nasdaq.

Volgens analisten werd de daling veroorzaakt door een aantal factoren, waaronder plannen voor een hogere vermogenswinstbelasting van de Amerikaanse president Joe Biden, een lagere activiteit bij het ‘minen’ van bitcoins, een verbod op betalingen in cryptomunten in Turkije en forse koersschommelingen van termijncontracten voor de bitcoin.

LEES OOK: Bitcoin kan nog eens 50% dalen na veel te snelle stijging, zegt topbelegger van vermogensbeheerder Guggenheim