• De Duitse farmaceut BioNTech wil coronavaccins tegen kostprijs kunnen verkopen aan armere landen.
  • Volgens het bedrijf is dit alleen mogelijk als er wordt samengewerkt om de bevoorrading van armere landen te ondersteunen en er nieuwe productielocaties bijkomen.
  • BioNTech ziet niets in het opschorten van patenten op coronavaccins, wat door een groot aantal overheden wordt voorgesteld.

De Duitse farmaceut BioNTech, bekend van het Pfizer-vaccin, wil coronavaccins tegen kostprijs kunnen verkopen aan armere landen.

Maar dat lukt volgens de fabrikant alleen als overheden, producenten en internationale en nationale organisaties samenwerken om de bevoorrading van armere landen vanuit de bestaande productielocaties te ondersteunen. Ook moeten er nieuwe productielocaties bijkomen, vindt BioNTech.

Het vrijgeven van patenten op coronavaccins, waar nu over wordt gesproken om de virusuitbraak sneller in te kunnen dammen, is volgens BioNTech geen goed idee.

De patenten zorgen niet voor belemmeringen in de aanvoer van vaccins, zegt een woordvoerster. Juist het opvoeren van de productiecapaciteit kan de pandemie sneller stoppen.

Daarnaast is het maken van de vaccins een complex proces en loopt de kwaliteit van een vaccin gevaar als de basisvoorwaarden voor productie er niet zijn.

Lees ook: Waarom het vrijgeven van patenten voor coronavaccins niet gaat helpen om de productie te versnellen

Volgens de woordvoerder klopte berichtgeving dat BioNTech tijdelijk het patent op het coronavaccin vrij zou geven niet.

Overheden willen patenten opschorten

Afgelopen week schaarden de Verenigde Staten zich achter een plan van India en Zuid-Afrika om patenten voor coronavaccins vrij te geven.

Ontwikkelingslanden betogen binnen de Wereldhandelsorganisatie (WTO) al langer dat de kennis achter de vaccins niet beschermd zou moeten worden, zodat ook minder rijke landen snel grote delen van de bevolking kunnen vaccineren tegen corona.

Veel farmaceuten zien niks in het voorstel. Als ze door het bekendmaken van beschermde kennis minder verdienen aan hun vaccins, vrezen ze ook minder geld over te houden om te kunnen innoveren.

Daarnaast denken ze dat de maatregel niet effectief is. Slechts weinig landen zouden de capaciteit hebben om ook daadwerkelijk meer vaccins te produceren als ze daar toestemming voor krijgen, zo klinkt het vanuit de sector.

Het dagelijks bestuur van de Europese Unie zei vrijdag dat het loslaten van patenten bespreekbaar is, maar enkele invloedrijke lidstaten zoals Duitsland en Frankrijk zijn tegen het plan of hebben twijfels.

Daardoor zit de EU intern nog niet op één lijn. Voorzitter Ursula von der Leyen zei zaterdag bij de EU-top in het Portugese Porto dat het vrijgeven van patenten op korte en middellange termijn de tekorten met coronavaccins niet zal oplossen.

Von der Leyen roept landen die vaccins produceren, zoals de Verenigde Staten, daarom op om hun voorraden te exporteren naar landen waar een tekort is.

Lees meer over coronavaccins: