Supermarktketen PLUS maakt vanaf deze week alle dagverse melk en karnemelk standaard biologisch.

PLUS belooft dat de prijs voor de klant gelijk blijft (1,05 euro per liter), boeren krijgen wel de meerprijs voor de biologische melk.

Business Insider Nederland zocht uit wat je in twaalf grote supermarkten betaalt voor een liter halfvolle biomelk.

Alle dagverse melk en karnemelk in een literpak van het huismerk van supermarktketen PLUS is vanaf deze week standaard biologisch. De keten is naar eigen zeggen de eerste supermarkt die deze stap zet.

PLUS belooft dat de klant dezelfde prijs blijft betalen en dat de boeren de meerprijs die bij biologisch past krijgen. “PLUS legt het verschil zelf bij”, aldus de keten in een persverklaring.

Voor een pak biologische halfvolle melk van een liter betaal je bij PLUS 1,05 euro. Dat komt redelijk overeen wat je in een andere supermarkt betaalt voor een vergelijkbaar pak.

Business Insider Nederland zette de prijzen van een pak halfvolle biologische halfvolle melk bij twaalf grote Nederlandse supermarkten op een rij. Hierbij is steeds gekozen voor de goedkoopste optie.

Bij Hoogvliet ben je het goedkoopst uit. Daar betaal je 0,98 euro voor een literpak Bio+ biologische halfvolle melk houdbaar. Bij de SPAR betaal je het meest: 1,19 euro voor een literpak Bio+ halfvolle melk biologisch.

Biologische koeien krijgen voer dat niet is geteeld met synthetische gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest, geeft voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal aan. Ook zorgt biologische landbouw voor een grotere biodiversiteit en een betere bodemkwaliteit.

Biologische melk is beter voor de klant, de boer, de koe en het milieu, zegt commercieel directeur bij PLUS Eric Leebeek. "De koeien hebben meer ruimte, leven gezonder en krijgen biologisch gecertificeerd veevoer."

70 procent minder stikstof bij biologische landbouw

Michaël Wilde, directeur van ketenorganisatie voor biologische landbouw en voeding Bionext, zegt dat biologische melkveehouderij 70 procent minder stikstof uitstoot. "Ook als het gaat om andere grote maatschappelijke problemen zoals klimaatverandering, biodiversiteitsverlies en dierenwelzijn wordt biologisch gezien als een belangrijk onderdeel van de oplossing."

Zo’n duizend biologische koeien zorgen jaarlijks voor ruim 7,8 miljoen liter duurzame melk voor PLUS. Eind juli zullen de magere, halfvolle en volle yoghurt bij PLUS ook geheel biologisch worden.

LEES OOK: Het prijsverschil tussen biologische en niet-biologische producten is veel kleiner dan vijf jaar geleden – Dirk is het goedkoopst