BinckBank koopt het Nederlandse fintechbedrijf Pritle voor 12,5 miljoen euro. Dat maakte de onlinebroker vrijdag bekend.

De overnamesom van de geautomatiseerde online vermogensbeheerder wordt voor 7,5 miljoen euro in contanten voldaan en 5 miljoen euro in aandelen Binck. Pritle, dat onder het Binck-label wordt voortgezet, heeft circa 60 miljoen euro onder beheer van 6500 klanten. Er werken 28 mensen, die in dienst komen bij BinckBank.

Voormalig topman en oprichter van Pritle Thomas Bunnik gaat zich richten op de uitbreiding van de vermogensbeheerdienstverlening in Europa. Robo-adviseur Pritle is momenteel actief in Nederland, België, Oostenrijk en Zwitserland.

Pritle Holding werd in 2014 opgericht en verwierf in 2015 ‘fondsensupermarkt’ Fundix. Die online vermogensbeheerder werd omgevormd tot de geautomatiseerde online vermogensbeheerder.

Nadruk op vermogensbeheer

BinckBank verdient als beursmakelaar geld met het uitvoeren van effectentransacties voor klanten, maar richt zich daarnaast de laatste jaren sterker op vermogensbeheer.

Binck zag het aantal transacties van klanten in de laatste drie maanden van vorig jaar wel aantrekken ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Heel 2016 stond echter in het teken van fors dalende volumes, waardoor de onlinebroker aanzienlijk minder winst boekte dan in 2015.

Het beheerd vermogen bij dochteronderneming Alex zakte in het vierde kwartaal van 2016 met 11 procent ten opzichte van de voorgaande drie maanden. Eind 2016 stond de teller op 1,3 miljard euro, wat een kwart minder was dan op 31 december 2015. Met de aankoop van Pritle moet het vermogensbeheer een nieuwe impuls krijgen.

BinckBank meldde bij de presentatie van de jaarcijfers in februari vertraging te hebben opgelopen bij de realisatie van zijn doelen voor de komende jaren en verwacht dat de meeste ambities voor 2018 niet kunnen worden verwezenlijkt.

Van de vijf doelen voor de periode tot en met 2018 is alleen op het vlak van het geadministreerd vermogen voldoende vooruitgang geboekt. Op de andere vlakken loopt het bedrijf naar eigen zeggen achter. Daarbij gaat het onder meer om de groei van de transacties, het beheerd vermogen en het kostenniveau. "" Het zal naar verwachting langer gaan duren om de beoogde doelstellingen te behalen'', aldus Binck.

Concurrentie met DeGiro

BinckBank is op het gebied van effectendiensten in een felle strijd verwikkeld met onlinebroker DeGiro kondigde medio februari aan zich ook te gaan richten op zelfstandige vermogensbeheerders.

Volgens DeGiro is de tijd aangebroken om het portfolio uit te breiden, nadat het in drie jaar tijd naar eigen zeggen uitgroeide tot marktleider voor beleggen van particulieren tegen "institutionele tarieven".

LEES OOK op finanzen.nl het interview met topman Gijs Nagel van DeGiro: 80 tot 90 procent van de nieuwe beleggers komt straks bij ons uit