BinckBank heeft in de eerste helft van dit jaar flink minder winst geboekt dan in dezelfde periode vorig jaar. De online broker wist ook niet aan de eigen verwachting te voldoen.

Volgens BinckBank was aan het begin van dit jaar nog sprake van volatiele markten maar in de maanden daarna namen het aantal transacties en daarmee de transactiegerelateerde commissie-inkomsten af.

Bestuursvoorzitter Vincent Germyns spreekt van zeer uitdagende marktomstandigheden, met wisselende handelsvolumes en zeer lage en negatieve rentestanden. “Ook het onder controle houden van de operationele kosten vormt een continue uitdaging. Om de concurrentie het hoofd te bieden moet schaalgrootte worden gerealiseerd om zo het nettoresultaat op langere termijn op een verantwoord niveau te houden”, aldus de topman.

De totale inkomsten uit operationele activiteiten gingen afgelopen halfjaar met 15 procent omlaag naar 64,6 miljoen euro. Het resultaat uit bedrijfsactiviteiten zakte met meer dan de helft naar 8,9 miljoen euro en onder de streep bleef 6,6 miljoen euro over, waar een jaar terug een nettowinst van 22,2 miljoen euro in de boeken ging. Destijds bracht de verkoop van Think ETF Asset Management nog 8,1 miljoen euro in het laatje.

De Nederlandse marktleider BinckBank is al jaren in een felle strijd verwikkeld met prijsvechter DeGiro om de gunst van beleggers als loket voor beurstransacties. De afgelopen tijd heeft Binck ook steeds meer last van concurrenten die gratis handelen voor particulieren aanbieden, schrijft Fondsnieuws.nl.

BinckBank komt in Deense handen

BinckBank staat op het punt overgenomen te worden door de Deense Saxo Bank. Germyns ziet de bundeling van krachten als een waardevolle stap bij de verdere implementatie van de strategie. "Indien het bod gestand wordt gedaan, zullen onze klanten op termijn de voordelen van de samenwerking gaan ervaren."

Aandeelhouders kregen recent nog meer tijd om aandelen aan te melden voor het bod van Saxo Bank, tot 31 juli. BinckBank blijft erbij dat de transactie in de eerste helft van het derde kwartaal afgerond kan worden.

Een aantal aandeelhouders meende eerder dat het bod van 424 miljoen euro te laag was. Onder meer grootaandeelhouder John Fentener van Vlissingen vond dat er meer in het vat zat, maar hij kreeg bij de aandeelhoudersvergadering van BinckBank nauwelijks steun. Volgens KBC-analisten is het bod van de Denen "goed genoeg" aangezien er geen andere partij met een tegenbod is gekomen. Wel moet de deal nog worden goedgekeurd door alle relevante toezichthouders.

Kan de leiding van Binck het tij keren?

De tegenvallende resultaten van BinckBank illustreren volgens de analisten van KBC Securities waarom ze eerder al hun zorgen over het bedrijf hebben geuit. Zo zijn de marktvorsers er nog niet van overtuigd dat de leiding bij BinckBank in staat is om het tij te keren te midden van de moeilijke marktomstandigheden voor de online broker.

Bij ING reageren marktvorsers "neutraal" op de halfjaarcijfers van BinckBank. Ze wijzen er er verder op dat BinckBank in verband met de deal met Saxo Bank nog te maken krijgt met additionele kosten, die waarschijnlijk enkele miljoenen euro's zullen bedragen. Het gaat dan bijvoorbeeld om het betalen van externe adviseurs. Voor personeel zit er daarnaast nog een zogeheten retention package in.

KBC handhaaft zijn sell-advies voor BinckBank, met een koersdoel van 5,60 euro. ING houdt vast aan een hold-advies, waarbij het koersdoel staat op 6,35 euro. Het aandeel BinckBank zakte maandag in het eerste handelsuur met 0,2 procent tot 6,31 euro.

Lees meer: