Op de klimaattop in Parijs laten de groten der aarde zich niet onbetuigd. De rijkste man ter wereld, Microsoft-oprichter Bill Gates, heeft een clubje gelijkgezinden om zich heen verzameld om een groene energierevolutie te ontketenen.

Op de klimaattop in Parijs – leer hier meer over het het hoe en waarom – trekken ook ondernemende miljardairs gezamenlijk op om de wereld groener te maken.

Maandag lanceerde Microsoft-oprichter Bill Gates – met een vermogen van ongeveer 85 miljard dollar de rijkste man ter wereld – zijn jongste initiatief. Als onderdeel van de Mission Innovation, een samenwerkingsverband tussen overheden en bedrijven, heeft Gates de Breakthrough Energy Coalition gevormd.

Doel is om met een club van 27 invloedrijke ondernemer-miljardairs te investeren in een doorbraken op het gebied van groene energie. Het lijstje namen dat Gates heeft verzameld is indrukwekkend: naast Gates zelf doen ook spraakmakende figuren zoals Facebook-oprichter Mark Zuckerberg en Alibaba-baas Jack Ma mee.

Grijs verdiend, groen investeren

Opvallend is dat er ook de nodige rijkaards in de club van Gates zitten die hun geld aanvankelijk hebben verdiend met minder schone energie, zoals de Indiase tycoon Mukesh Ambani en de Saudische prins Alaweed bin Talal. Verder heeft Gates veel vrienden onder hedgefondsmanagers die schatrijk zijn geworden met slim speculeren op de beurs.

De gezamenlijke koopkracht van de club van Gates is indrukwekkend. Z24 komt op grond van gegevens van zakenblad Forbes en persbureau Bloomberg tot een gecombineerd vermogen van 382 miljard dollar, omgerekend 364 miljard euro.

ABN Amro-kwelgeest, zoon van superspeculant

Bij de club van 27 zit overigens maar één officiële niet-miljardair, hedgefonds-manager Chris Hohn. De Brit die het Children's Investment Fund bestiert, beschikt volgens zakenblad Forbes over een schamele 200 miljoen dollar.

In Nederland is Hohn geen onbekende voor degenen die de overnamestrijd rond ABN Amro in 2007 hebben gevolgd: Hohn was de belangrijkste voorman van de activistische speculanten die aandrongen op de overname en opdeling van ABN Amro. Zijn hedgefonds TCI is daar niet slechter van geworden; voor ABN Amro zijn de gevolgen minder prettig geweest.

Van één deelnemer is het vermogen niet bekend: dat is investeerder Nat Simons. Nat is echter de zoon van James Simons, één van de beroemdste 'quants' ter wereld. Dat wil zeggen: beursspeculanten die met slimme computermodellen bakken met geld verdienen. Papa James is volgens Forbes goed voor een vermogen van 14 miljard dollar.

Tot slot: welke grote naam ontbreekt op het lijstje van eco-miljardairs? Warren Buffett. Dat hoeft niet te betekenen dat de Amerikaanse superbelegger niet in de groene energierevolutie wil investeren. Buffett staat bekend als een goede vriend van Gates en doneert regelmatig een deel van zijn vermogen aan de Bill & Melinda Gates Foundation. Dus indirect draagt Buffett dus al z'n steentje bij.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl