De twee favoriete boeken van Bill Gates die hij tot nu toe in 2018 las, leggen allebei uit ‘dat het beter met de wereld gaat’.

Dat zegt de voormalige CEO van Microsoft in een Reddit AMA.

Het gaat om de boeken Factfulness van wijlen Hans Rosling, Anna Rosling Ronnlund en Ola Rosling, en Enlightenment Now van Steven Pinker. Beiden zijn ‘geweldig’ en ‘zeer leesbaar’, zei Gates in de AMA.

Factfulness ligt vanaf 3 april 2018 in de schappen. De auteurs schetsen tien natuurlijke instincten die ons doen denken dat de wereld er erger aan toe is dan het in werkelijkheid is gesteld.

Hans Rosling was arts en professor Internationale Gezondheid aan het Karolinska-instituut in Zweden. De laatste jaren voorafgaande aan zijn dood in februari 2017 werkte hij aan Factfulness. Naar eigen zeggen was het “de laatste strijd in mijn levenslange missie om de verwoestende onwetendheid te bestrijden.”

Anna Rosling Ronnlund en Ola Rosling zijn zijn schoondochter en zoon, met wie hij regelmatig samenwerkte.

Gates noemt het boek “een onmisbare gids om helder over de wereld na te denken”.

Lees ook op Business Insider

Enlightenment Now kwam in februari 2018 uit en maakt ongeveer hetzelfde punt: over het algemeen wordt het leven van de mens op aarde steeds beter. Op zijn blog zegt Gates dat het het beste boek is dat hij het afgelopen decennium las.

Zoals Business Insider al eerder schreef is het boek ingedeeld in vijftien hoofdstukken die elk voor een voortgangsmeting staan. Pinker, die cognitief psycholoog aan Harvard is, noemt feiten zoals dat de wereldwijde, gemiddelde IQ-score gestaag toeneemt. En we overlijden minder vaak op ons werk vergeleken met een paar decennia terug.

Gates schrijft: “Ik heb het boek langzaam gelezen, omdat ik er zo dol op was. Ik denk dat de meeste mensen zullen zeggen dat het snel en toegankelijk geschreven is. Hij weet een heleboel informatie met je te delen op een manier die meeslepend en gedenkwaardig is en gemakkelijk te verteren.”

In Time schreef Gates al eerder dat ‘algemeen gezien de wereld beter wordt’ en dat er bijvoorbeeld een afname is van de wereldwijde armoede.

Enlightenment Now is één van de meest verkochte boeken op Amazon. Factfulness krijgt nu al diverse lovende kritieken van recensenten.

Een van hen schrijft op Goodreads: “Factfulness geeft echte, op data gebaseerde informatie over hoe we informatie tot ons nemen en hoe we dat beter kunnen doen. Het is openhartig, echt, en ik heb me nog nooit zo sterk gevoeld in mijn leven.”

LEES OOK: Warren Buffett koos aandelen Apple en dumpte IBM – maar beide bedrijven hebben beleggers iets te bieden