• Volgens Bill Gates moet Amerika zich opmaken voor nog vier tot zes zware maanden met het coronavirus.
  • Gates doneerde al meer dan 100 miljoen dollar aan vaccinonderzoek.
  • De vaccinatiecampagne gaat veel tijd kosten. Daarom is het volgens Gates belangrijk dat mensen zich in de tussentijd houden aan de maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

Hoewel de eerste vaccinaties tegen het coronavirus zijn begonnen, waarschuwt Bill Gates dat de grootste uitdagingen voor Amerikanen nog voor de deur staan.

“De komende vier tot zes maanden kunnen de ergste zijn van de hele epidemie”, zegt de Microsoft-medeoprichter in een interview met CNN.

Gates zegt dit niet zomaar. Dit is wat volksgezondheidsexperts Amerikaanse leiders al maanden duidelijk proberen te maken. Deze winter kan het aantal besmettingen (meer dan 6 miljoen tot nu toe) en het aantal sterfgevallen (al meer dan 300.000) explosief oplopen.

“Als we de regels volgen – maskers dragen en afstand houden – dan kunnen we een groot percentage van deze sterfgevallen voorkomen”, benadrukt Gates. “Maar voor nu, op de korte termijn, voorspel ik dat het eerst erger wordt.”

Gates waarschuwt al langer voor de gevaren van een pandemie

Gates trekt al langer aan de bel over de gevaren en gevolgen van potentiële pandemieën. In 2017 schreef hij een opiniestuk voor Business Insider waarin hij waarschuwde dat de wereld onvoldoende gewapend was tegen “snel via de lucht verspreidende ziektemakers”. En dat een slechte voorbereiding van overheden op zo’n crisis al snel “30 miljoen mensen kan doden in een jaar tijd”.

Tot nu toe zijn er al meer dan 1,6 miljoen mensen gestorven aan het coronavirus.

Gates laat zich publiekelijk vaccineren

Gates doneerde al meer dan 100 miljoen dollar via zijn stichting, The Bill and Melinda Gates Foundation, aan de ontwikkeling van een coronavirusvaccin en nieuwe behandelmethodes.

Lees ook op Business Insider

De medeoprichter van Microsoft heeft al gezegd dat hij zich publiekelijk zal laten vaccineren, net zoals voormalige presidenten Barack Obama, Bill Clinton en George W. Bush, om te laten zien dat het vaccin veilig is.

Politieke situatie in VS bemoeilijkt vaccinaties

Volgens Gates “bemoeilijkt” de presidentiële transitie het uitrollen van de vaccinatiecampagne in de Verenigde Staten. Maar hij liet weten “tevreden” te zijn “met de prioriteiten en expertise die het team van aanstaand president Joe Biden met zich meebrengt”.

De vaccins tegen het coronavirus kunnen niet op onverdeeld positieve reacties rekenen in de VS. Slechts 21 procent van de Amerikanen geeft in een peiling aan “zeker” het vaccin te willen krijgen. De eerste vaccinaties werden afgelopen maandag uitgedeeld aan ziekenhuismedewerkers in New York.

LEES OOK: Speciale voorraadvergoeding voor winkels tijdens tweede lockdown in Nederland