De aanschaf van elektrische leaseauto’s wordt sterk gedreven door de fiscale regels rond de bijtelling voor privégebruik.

Boven de 45.000 euro ligt de bijtelling een stuk hoger, maar dan heb je als leaserijder ook wel een elektrische auto van een ander kaliber.

Business Insider bekeek hoeveel bijtelling je betaalt voor elektrische auto’s met een waarde van 60.000 tot 110.000 euro.

Wie een elektrische auto neemt als leaseauto wordt dit jaar fiscaal gezien het sterkst beloond met auto’s met een cataloguswaarde van maximaal 45.000 euro. Maar dat zijn niet altijd de modellen die je het liefst zou rijden. Dus hoe zit het als je op zoek gaat naar een elektrische leaseauto in het hogere segment?

Begin dit jaar verdubbelde het lage tarief van de fiscale bijtelling voor privégebruik van elektrische auto’s naar 8 procent van de cataloguswaarde. Dit lage tarief geldt bovendien tot een cataloguswaarde van maximaal 45.000 euro. Daarboven zit je in het reguliere bijtellingstarief van 22 procent.

In 2021 worden deze grenzen opnieuw aangescherpt. Het ‘lage’ bijtellingstarief gaat naar 12 procent en geldt voor een cataloguswaarde tot 40.000 euro. Voor het deel van de cataloguswaarde dat boven deze drempel valt, geldt straks het ‘normale’ bijtellingstarief van 22 procent.

Als je een luxere stekkerauto wilt van Tesla, Porsche of Jaguar, valt een groter deel van de cataloguswaarde sowieso onder het tarief van 22 procent. Hoe hoog is je bijtelling dan voor privégebruik en wat ben je per maand kwijt aan extra belasting?

Lees ook op Business Insider

Bijtelling privé-gebruik leasauto: catalogusprijs en je inkomen

De bijtelling voor privégebruik is afhankelijk van twee variabelen: de cataloguswaarde van de auto én je inkomen.

Als je leaset, moet je afhankelijk van de cataloguswaarde dit jaar dus 8 procent nemen van de cataloguswaarde tot 45.000 en 22 procent van de waarde daarboven. Dit bedrag tel je op bij je belastbare inkomen.

Bij een bruto jaarinkomen tot 68.508 euro betaal je over het bedrag van de bijtelling 37,35 procent belasting. Verdien je meer, dan stijgt de belasting naar 49,5 procent van het bijtellingsbedrag.

Business Insider selecteerde 13 elektrische auto’s in de hogere prijsklasse tussen de 60.000 en de 110.000 euro. We keken naar bolides van Audi, Jaguar, Mercedes, Polestar, Porsche, Tesla en Volvo. Met behulp van deze calculator berekenden we wat je per maand kwijt bent, als je bruto jaarinkomen respectievelijk 50.000 euro of 80.000 euro bedraagt

Bekijk de elektrische auto’s en de fiscale kosten in de slideshow hieronder:

13 luxe elektrische auto’s: dit betaal je aan bijtelling als leaserijder

Lees meer over elektrische auto’s: