FriendFinder, het bedrijf achter de erotische datingsite AdultFriendFinder en webcamsite Cams.com – sites waarvan de meeste mensen niet zullen zeggen dat ze die kennen -, is getroffen door een gigantische hackaanval. In totaal zijn er ruim 412 miljoen inloggegevens gestolen, waaronder 4 miljoen profielen waarbij de taal op Nederlands stond ingesteld.

Bij AdultFriendFinder zijn er bijna 340 miljoen inloggegevens gestolen, bij Cams.com ruim 62 miljoen. De data gaat in sommige gevallen tot wel 20 jaar terug, wat mogelijk ook het hoge aantal Nederlandse profielen verklaart – door de jaren heen hebben mensen wellicht meerdere profielen aangemaakt.

De hack, die nog niet is bevestigd door het bedrijf, vond in oktober plaats, zo meldt LeakedSource, een site die hacks in kaart brengt en over de data beschikt. Naast de sites AdultFriendFinder en Cams.com zijn er ook miljoenen gegevens gestolen bij andere sites van het bedrijf, waaronder Penthouse.com (ruim 7 miljoen), Stripshow.com ruim 1,4 miljoen), iCams.com (ruim 1,1 miljoen).

Wachtwoorden erotische sites slecht beveiligd

In veruit de meeste gevallen gaat het om slecht of niet beveiligde wachtwoorden, waardoor de hackers dus eenvoudig kunnen proberen om het gelekte e-mailadres in combinatie met het wachtwoord te gebruiken bij andere diensten en sites.

Doordat de wachtwoorden zijn in te zien, krijgen we ook een interessant inzicht in de (zwakke) wachtwoorden die mensen gebruiken. Zoals bij veel andere hacks is veruit het meest gebruikte wachtwoord ‘123456’ (ruim 900 duizend maal gebruikt), gevolgd door ‘12345’, 123456789′ en ‘12345678’.

De hack doet denken aan een soortgelijke hack bij vreemdgangerssite Ashley Madison, vorig jaar. Daarbij lekten de gegevens van zo’n 37 miljoen profielen, waaronder ongeveer 400 Nederlanders. Anders dan bij die hack is de database niet online gezet. Bij die hack kon de gehackte database worden doorzocht op e-mailadressen, zodat iemand met een profiel op de erotische datingssite achterhaald konden worden. Bij deze hack is dat – vooralsnog – niet het geval.

Lees ook op Business Insider