Quote-oprichter Maarten van den Biggelaar en ondernemer Philip Elias gaan met hun nieuwe onderneming BigSolar zonnepanelen verhuren aan particulieren. Z24 sprak met mede-oprichter Elias en rekende uit wat het verschil is tussen leasen of kopen van zonnepanelen.

(update maart 2016: Big Solar heeft het roer omgegooid en is overgestapt van lease- naar koopconstructies: lees hier meer)

BigSolar is ambitieus. Nog dit jaar wil het bedrijf voor 25 miljoen euro aan zonnepanelen en ledlampen aan particulieren leasen. In 2016 moet die investering zijn verviervoudigd tot 100 miljoen euro.

Het geld komt van de provincies die honderden miljoenen overhielden aan de verkoop van de energiebedrijven en dat geld in duurzame projecten willen steken, zo zegt Van den Biggelaar in het Financieele Dagblad.

Z24 sprak met directeur en mede-oprichter Philip Elias en rekende uit wat voor de consument het gunstigste uitpakt. Onder aan dit artikel vind je die berekening van Z24. En die valt, zo verklappen we alvast, niet bijzonder gunstig uit.

Waarom zou ik als consument zonnepanelen leasen?

Elias: "Je hoeft niet te investeren. Onze propositie is erop gericht zonder investering, maar ook zonder eigendom en dus zonder gedoe, te kunnen beschikken over de stroom. BigSolar wil barrières wegnemen."

Maar je hebt toch helemaal niet zoveel gedoe met zonnepanelen? Je moet ze een keer in de zoveel jaar schoonmaken, maar dat is het wel.

"Type maar eens zonnepanelen in op Google.  Dan word je doodgegooid met enge verhalen. De ene roept dat de terugverdientijd 6 jaar is, de ander heeft het over 10 jaar. En dan zijn er stukjes over panelen die niet werken. Ik haak af op zo'n moment, en heel veel mensen met mij."

Ik heb geprobeerd een rekenvoorbeeld op jullie website na te rekenen, maar dat pakte eigenaardig uit. Kijk je naar het rendement van een zonnepaneel en installeer je er tien op je dak, dan haal je nooit voldoende rendement om de kosten van een abonnement bij BigSolar goed te maken (besparing op stroom circa 44 euro per maand, leasekosten 52 euro per maand, red.).  

"De precieze berekening hangt natuurlijk af van het rendement van je paneel en dat hangt weer af van de locatie van waar je woont. Maar jij kunt het waarschijnlijk niet goed narekenen omdat wij gloeilampen vervangen door ledlampen. Ik weet even niet hoeveel lampjes we in de dat rekenvoorbeeld gebruikten."

In dat voorbeeld stonden 20 gloeilampen. Die heeft niemand toch in huis? Die heeft iedereen jaren geleden door door spaarlampen vervangen? Of door halogeen.

"De meeste mensen hebben dat nog niet gedaan vanwege slechte verhalen over led. Verhalen over slecht licht en dat het niet werkt met dimmer. De penetratie van led is nog maar heel laag. En halogeen is helemaal erg, dan wordt het sommetje nog eenvoudiger."

Maar even terug naar de opbrengst van het paneel. Voor een dergelijk rendement heb ik tien panelen nodig, Dat is 16 vierkante meter dak op het zuiden. Dat is wel veel.

"Dat is 4 bij 4. Dat valt mee. En het hoeft niet op het zuiden te zijn.

De berekening maken we op basis van data en een schatting van de installateur. Als het rendement op basis van zijn inschatting minder wordt, dan valt ook de besparing lager uit. Dat rekenen we voor iedereen netjes en transparant uit.

Iedereen zegt 'ja' of 'nee' op een op zijn situatie gebaseerde berekening. En er zullen dus ook heel veel mensen zijn waarbij het niet direct een besparing oplevert."

Iedereen krijgt dus een realistische inschatting? Dus ook het advies het eventueel maar niet te doen?

"Ja, absoluut. Je ziet dat aanbieders van soortgelijke producten je soms, ik kan het niet anders zeggen, echt naaien door onwaarheden vertellen."

Maar koop ik bij een betrouwbare partij, dan levert kopen mij wel veel meer op dan leasen.

"Klopt! Geld lenen kost geld. Ook bij ons. En voor ons, want wij lenen geld bij onze investeerder. Maar vanwege de schaalvoordelen kan het allemaal wel voordeliger. En je hebt geen gedoe als je omvormer na 10 of 12 jaar kapot gaat."

Als ik een berekening maak met dezelfde cijfers die jullie gebruiken, dan kom ik bij jullie in 20 jaar op een besparing van 2400 euro. Als ik panelen koop, is dat minimaal 5000 euro. Daar moet misschien dan nog een omvormer van 1500 euro af, maar dan scheelt het mij toch zeker minstens 1000 euro.

"Ja dat klopt. En als jij het geld hebt liggen en het aan een zonnepanelensysteem wilt besteden en alle risico’s wilt nemen, dan moet je dat doen. Maar die telefoon waar jij nu mee belt heb je zelf ook niet gekocht, zie zit bij je abonnement."

Die leaseprijs van 52 euro, dat is een vaste prijs bij die 10 zonnepanelen. Dus die gaat niet naar beneden als de opbrengst tegenvalt?

"Nee, dat mag ook niet van meneer Kamp (minister van Economische Zaken, red). Dat heeft hij tenminste geroepen. Dus wij hebben een vast huurbedrag per maand."

Maar het zou dus kunnen dat je in een heel beroerd jaar geld verliest?

"We kunnen niet de zon garanderen, maar het aantal zonuren is gebaseerd op het gemiddelde van de afgelopen 30 jaar. Die bandbreedte is niet zo groot. Afgelopen jaar hadden we een goed jaar waardoor er op veel plekken 5 procent meer instraling was. Maar dat het ook tegen kan vallen, dat heb ik niet in de hand."

En loopt het al een beetje?

"Jazeker.  We afgelopen week een teen in het water gehouden hier in Amsterdam door te flyeren  en we worden nu overspoeld met aanvragen. Het loopt onwaarschijnlijk hard. "

Leasen of kopen? Z24 rekende het uit

wrwQF (2)

In bovenstaande tabel (klik om uit te vergroten) hebben we een van de voorbeelden op de site BigSolar uitgewerkt en vervolgens berekend wat er gebeurt als je de zonnepanelen zelf koopt met geld dat je hebt, en wat er gebeurt als je het geld voor de aanschaf van de panelen leent. Dat laatste kan tegenwoordig heel goedkoop via een Energiebespaarlening. In alle voorbeelden is een looptijd van 20 jaar genomen.

De conclusie ten aanzien van leasen, is dat je geen geld verdient aan de stroom die je opwekt met de panelen van BigSolar.

Op de stroomkosten kun je bij bij aanschaf van 10 panelen van 265 wattpiek naar schatting 44 euro per maand besparen, terwijl je 52 euro per maand aan huurkosten betaalt. Je betaalt dan in feite 8 euro per maand bij.

BigSolar stelt dat je totale opbrengst per maand meer 60 dan euro is. Dat je geld overhoudt, komt alleen maar omdat je ook twintig ledlampen van BigSolar krijgt om 20 energieslurpende gloeilampen te vervangen. Een maatregel waarmee je inderdaad erg veel geld kunt besparen.

Kopen met eigen geld

Wat zijn de alternatieven? Je kunt de panelen natuurlijk ook zelf kopen. Om een goede vergelijking te krijgen, hebben we in onze berekening de totale kosten van 10 panelen genomen (aanschaf en installatie) en er ook nog 20 ledlampen bijgedaan.

Als je de kosten en opbrengsten omrekent op maandbasis over een periode van 20 jaar, komt dat bij kopen neer op 27,25 euro per maand (inclusief de vervanging van een omvormer na 10 jaar), terwijl de maandelijkse besparing op de stroomkosten 44 euro is. Dus los van de ledlampen leveren de zonnepanelen zelf ook al geld op.

BigSolar vond onze aanvankelijke vergelijking echter niet eerlijk, omdat je als je zelf zonnepanelen koopt, je een forse investering moet doen met geld dat je ook had kunnen sparen. Dus rekenden we ook uit wat er zou gebeuren als je zonnepanelen zou kopen met geleend geld.

Ook dan is kopen, zo blijkt, nog altijd veel aantrekkelijk dan leasen, zeker omdat je gebruik kunt maken van de Energiebespaarlening. In dit geval zijn je kosten voor het aflossen van de lening en de rente iets meer dan 6.000 euro tegen 5.000 euro bij kopen. Per maand kom je bij lenen over 20 jaar uit op kosten van 25 euro per maand, maar verdien je nog steeds aan de besparing die je realiseert met de zonnepanelen zelf.

Wie alleen ledlampen koopt, bespaart meer

BigSolar zegt te mikken op de groep mensen die wel zonnepanelen wil, maar geen geld heeft of wil lenen om ze zelf aan te schaffen. Dat is goed voor het milieu en je hebt met leasen 'geen gedoe' over onderhoud en dergelijke.

Voor de portemonnee hoef je het echter niet te doen. Zelfs niet als je meer dan 10 zonnepalen afschaft . We maakten de berekening ook voor een abonnement met 14 zonnepanelen en een leaseprijs van 66 euro. Ook dan blijkt nog steeds dat de zonnepanelen zelf geld kosten (omgerekend 4,80 euro per maand), en komt de 'winst' alleen doordat je gloeilampen door ledlampen vervangt.

De conclusie: wil je geld besparen en 'geen gedoe', dan kun je beter een paar ledlampen kopen.

Lees ook

Zonnepanelen van IKEA: hoe interessant zijn ze?

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl