Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00
2:14
  • De Amerikaanse president Joe Biden gaat uit van een Russische invasie van Oekraïne, zo maakte hij kenbaar in een speech ter ere van zijn eerste jaar als president.
  • De Republikeinen bekritiseren Biden en beschuldigen hem ervan stilzwijgend een aanval van Russische troepen goed te keuren.
  • Daarop kwam het Witte Huis met een verduidelijking: een invasie “zal worden beantwoord met een snelle, zware en eensgezinde reactie van de Verenigde Staten en onze bondgenoten”.
  • Lees ook: NAVO-chef ziet uitweg bij conflict over Oekraïne, maar onderhandelingen met Rusland lopen stroef

De Amerikaanse president Joe Biden heeft woensdag een Russische invasie van Oekraïne voorspeld. Hij verwacht dat president Vladimir Poetin die stap zet, ondanks de grote economische gevolgen van een dergelijke inval voor Rusland.

Biden suggereerde wel dat een “kleine inval” een minder grote reactie zou uitlokken dan een grootschalige invasie van het land. “Ik weet niet zo zeker of hij weet wat hij gaat doen. Ik denk dat hij zal binnentrekken. Hij moet iets doen”, zei Biden in een speech ter ere van zijn eerste jaar als president. “Hij probeert zijn plek in de wereld tussen China en het Westen te vinden.”

De Republikeinen bekritiseren Biden en beschuldigen hem ervan stilzwijgend een aanval van Russische troepen goed te keuren. “De onmacht van Joe Biden moedigde Vladimir Poetin aan en nu heeft hij Poetin groen licht gegeven om Oekraïne binnen te vallen”, twitterde senator Tom Cotton. Senator Marco Rubio noemde de opmerkingen van Biden “bizar”. “Dus als (Poetin) slechts delen van Oekraïne overneemt, zal onze reactie minder streng zijn dan wanneer hij alles overneemt?” zei hij op Twitter.

‘Een invasie zal Rusland duur komen te staan’

Het Witte Huis kwam snel in actie om de opmerkingen van Biden te verduidelijken. “Als Russische strijdkrachten de Oekraïense grens oversteken, is dat een hernieuwde invasie, en die zal worden beantwoord met een snelle, zware en eensgezinde reactie van de Verenigde Staten en onze bondgenoten”, zei perschef Jen Psaki.

Uit de voorspelling van de Amerikaanse president blijkt eens te meer dat de Verenigde Staten ervan uitgaan dat Rusland overgaat tot actie in buurland Oekraïne. De Russen hebben meer dan 100.000 manschappen samengetrokken vlakbij de grens.

Biden sprak vorige maand twee keer met Poetin en zegt dat zijn ambtsgenoot ervan doordrongen is welke economische sancties de VS aan het voorbereiden zijn. Als Rusland toch overgaat tot een volledige invasie, dan zal dat het land duur komen te staan, aldus Biden. "Als ze daadwerkelijk doen wat ze kunnen doen met de troepen die zich aan de grens hebben verzameld, wordt het een ramp voor Rusland als het Oekraïne verder binnenvalt." Volgens de Amerikaanse president staan de bondgenoten klaar om de Russische economie dan zwaar te treffen.

Meer over de mogelijke invasie? Check ook deze stukken eens: