• De Amerikaanse president Joe Biden houdt de reisbeperkingen voor Europeanen in stand.
  • “Dit is niet de tijd om maatregelen op te heffen”, zei de woordvoerder van Biden maandag op een persconferentie.
  • De VS wil voorkomen dat nieuwe besmettelijke varianten van het coronavirus het land binnenkomen.

De Verenigde Staten verlengen de reisbeperkingen voor EU-burgers, Britten en Brazilianen en voegen daar Zuid-Afrika aan toe vanwege de besmettelijke coronavariant in dat land.

“Dit is niet de tijd om maatregelen op te heffen”, zei de woordvoerder van president Joe Biden maandag op een persconferentie. Biden heeft de strijd tegen het virus tot de hoogste prioriteit uitgeroepen. De voorgenomen verlenging was een dag eerder al gemeld door Amerikaanse media.

Sinds maart mogen buitenlanders uit Europa niet meer naar de VS reizen, uitzonderingen daargelaten. Oud-president Trump besloot eerder dat het inreisverbod dinsdag zou worden opgeheven, maar zijn opvolger vindt dat onverstandig.

Sinds maart vorig jaar mogen buitenlanders uit Europa, op enkele uitzonderingen na, niet meer naar de Verenigde Staten reizen. Trump voerde ook strikte inreisverboden in voor buitenlanders uit China, Iran en Brazilië. Amerikaanse staatsburgers konden wel nog steeds naar hun vaderland vliegen.

In de VS zijn al meer dan 25 miljoen coronabesmettingen vastgesteld, 420.000 Amerikanen hebben die infectie niet overleefd.

Nederland werkt ook met aangescherpte reisbeperkingen

Nederland heeft medio januari ook de reisbeperkingen aangescherpt, uit vrees voor de verspreiding van nieuwe varianten van het coronavirus.

Sinds 23 januari geldt er een vliegverbod voor passagiers uit het Verenigd Koninkrijk, Kaapverdië, de Dominicaanse Republiek, Zuid-Afrika en landen in Zuid-Amerika.

Lees ook op Business Insider

LEES OOK: Dit zijn de uitzonderingen op de avondklok – boodschappen bezorgen en hond uitlaten mag wel na 21.00 uur