Dinsdagavond gaan de Amerikaanse presidentskandidaten Donald Trump en Joe Biden voor het eerst met elkaar in debat.

Biden ligt momenteel voor op Trump in de peilingen, maar de zittende president is bezig met een inhaalslag.

Het coronavirus, de economie en racisme zullen belangrijke thema’s zijn in het debat.

Trump probeert met zijn gevoel voor entertainment en persoonlijke aanvallen zijn rivaal uit de tent te lokken. Biden zet waarschijnlijk zijn charme, brede kennis en tragische levensverhaal in.

Dinsdag is het zover: de Amerikaanse presidentskandidaten Donald Trump en Joe Biden gaan voor het eerst met elkaar in debat.

Het belooft wat te worden, aangezien Trump zijn rivaal eerder bestempelde als de “vernietiger van Amerikaanse grootheid.” Biden noemde Trump op zijn beurt on-Amerikaans en een clown.

De twee presidentskandidaten treffen elkaar op 29 september, in Cleveland, in de staat Ohio. Het debat begint om drie uur ’s nachts Nederlandse tijd en duurt anderhalf uur. Nieuwsanchor Chris Wallace van Fox leidt het debat.

Het eerste presidentiële debat is vaak het meest doorslaggevend. Dat is niet alleen vanwege de kracht van de eerste indruk, maar ook omdat steeds meer Amerikanen besluiten vóór de verkiezingsdag te gaan stemmen. In 2016 werd liefst 17 procent van de stemmen op die manier uitgebracht.

Dit jaar kan dat nog hoger uitkomen, omdat veel mensen vanwege het coronavirus de lange rijen op 3 november willen vermijden. Amerikanen in ruim 40 staten mogen vervroegd hun stem uitbrengen.

Laatste stand peilingen: 51% steunt Biden tegen 43 % voor Trump

Volgens de laatste peilingen van nieuwszender CNN gaat Biden, die populair is bij vrouwen en jongere stemmers, momenteel aan kop. 51 procent van de ondervraagden schaart zich achter de oud-vicepresident van voormalig president Barack Obama.

Trump, die populair is bij conservatieve Amerikanen en de arbeidersklasse, krijgt steun van 43 procent om herkozen te worden. Toch loopt Trump in onder meer Arizona en Florida langzaam in. Bovendien is in dertien staten nog geen duidelijke favoriet aan te wijzen.

Beide presidentskandidaten gaan dinsdag in debat over een aantal vooraf vastgelegde thema's, zoals het coronavirus, de economie, racisme en het oplaaiende geweld in veel Amerikaanse steden en de integriteit van de verkiezingen.

Maar of een kandidaat kiezers kan overtuigen, hangt van veel meer af dan alleen de inhoud. Waarschijnlijk zullen Trump en Biden elkaar met uiteenlopend geschut aanvallen. Hieronder bespreken we zes 'wapens' die waarschijnlijk worden in gezet voor het debat.


1. Trump maakt er weer een show van

Met Trump als een van de deelnemers aan het debat, zijn we verzekerd van een stevige dosis entertainment. De huidige president heeft veel gevoel voor theater en drama. Hij schroomt niet om koste wat het kost aandacht naar zich toe trekken. Daarmee kan hij Biden verbluffen en een sterk argument verwerpen.

Het showelement dat kiezers zo aanspreekt, was iets waar de Democratische presidentskandidaat Hilary Clinton in 2016 moeite mee had.

Tijdens een van de debatten met de huidige president zei ze dat ze blij was dat "'iemand met een temperament van Donald Trump niet verantwoordelijk is voor het rechtssysteem in ons land". Trump pareerde dat met "want dan zou jij in de gevangenis belanden". De publiek reageerde met goedkeuring en bewondering op Trumps gevatte opmerking.


2. Biden zet zijn charme in

Waar Trump naast Clinton energiek en levendig overkwam, kan naast Biden juist zijn agressiviteit en ongeduld opvallen. Biden staat bekend om zijn "zonnige en optimistische" houding, zegt Lis Smith, adviseur voor de campagne van een andere Democratische presidentskandidaat in de Amerikaanse krant The New York Times.

Biden weet hoe hij zijn charme moet inzetten om zelfs tijdens een pittig debat vriendelijk en gemoedelijk te blijven. Zo noemde hij de kandidaat-vicepresident Paul Ryan tijdens een debat in 2012 liefst zestien keer "mijn vriend", terwijl hij diens argumenten onderuit haalde. Ook staat Biden bekend om zijn glimlach, die hij vaak inzet om de spanning weg te nemen.


3. Trump noemt Biden 'oud'

Hoewel beide presidentskandidaten in de zeventig zijn, heeft Trump (74) ervoor gekozen de leeftijd van zijn drie jaar oudere rivaal als zwakte aan te merken. De huidige president heeft zelfs een bijnaam voor Biden bedacht. 'Sleepy Joe' is volgens Trump mentaal te traag om de taken van het presidentschap aan te kunnen.

Leeftijd is inderdaad een gevoelig thema voor Biden. Zelfs zijn voorstanders geven toe dat zijn stem aan kracht heeft verloren en dat zijn energie en gedrevenheid niet meer de oude zijn.

Maar een aanval langs die lijn kan zich ook tegen Trump keren. Hij is momenteel de oudste president van de Verenigde Staten. Ook over zijn falende gezondheid gaan filmpjes rond, onder #TrumpIsNotWell.


4. Biden zet zijn brede kennis en intelligentie in

Biden is een ervaren politicus met veel kennis van de geschiedenis en de ins en outs van beleid. Dat staat in schril contrast met Trump die vaak schrikbarende fouten maakt, zoals zijn claim dat de Spaanse griep van 1918 een einde maakte aan de Tweede Wereldoorlog.

Zijn brede kennis en intelligentie geeft Biden de munitie om Trump aan te vallen. Hij kan vanuit veel verschillende hoeken met een antwoord komen en daarmee Trump verrassen.


5. Trump probeert Biden uit de tent te lokken (en aan het preken te krijgen)

De strategie van Trump komt vaak neer op een simpele boodschap: ''Ik ben geweldig en jij bakt er niks van.'' Dat is intimiderend. Daarnaast kan Trump Biden ook persoonlijk gaan aanvallen op bijvoorbeeld zijn eerdere politieke keuzes.

De grote vraag is of Biden zich in dat geval uit de tent laat lokken. Volgens kenners die The New York Times sprak, gebeurt dat weleens. Biden wordt dan boos en krijgt de neiging om een preek te gaan houden. "'Ik weet meer dan jij weet', krijg je dan", aldus een kenner.

Als Biden die toon aanslaat kan dat verkeerd uitpakken, want veel arme Amerikanen zijn betweterige politici juist zat.


6. Biden spreekt de kiezer aan met zijn tragische levensverhaal

Biden heeft een geheime troef in zijn arsenaal. Hij heeft veel meegemaakt in zijn leven en kan dat inzetten om de kiezer aan te spreken: zijn dochter en vrouw kwamen om in een auto-ongeluk en zijn zoon stierf aan een hersenentumor. Tragische gebeurtenissen dwingen tot reflectie en nadenken, een proces dat tot wijsheid kan leiden.


Lees meer over de Amerikaanse verkiezingen: