• President-elect Joe Biden en toekomstig first lady Jill Biden kregen maandag hun eerste doses van het Pfizer-coronavaccin.
  • Naast gezondheidsmedewerkers kregen ook enkele hoge regeringsleden en Congresleden hun eerste prik.
  • Vorige week kregen ook vicepresident Mike Pence, second lady Karen Pence en enkele belangrijke Congresleden het vaccin.
  • Een adviescommissie van het CDC, het Amerikaanse RIVM, adviseerde zondag dat mensen met een essentieel contactberoep en mensen ouder dan 75 als volgende ingeënt moeten worden.

President-elect Joe Biden en toekomstig first lady Jill Biden kregen maandag hun eerste doses toegediend van het coronavaccin van Pfizer/BioNTech. De inenting van de aanstaand president gebeurde voor het oog van de media in een ziekenhuis in de buurt van zijn woonplaats in Delaware.

Tot nu toe is een zeer beperkt aantal zorgmedewerkers en hoge regeringsleden voor het vaccin in aanmerking gekomen als onderdeel van het ‘continuity of government’-protocol. Dat heeft als doel om de overheid draaiende te houden, zo meldt politieke nieuwssite Roll Call.

“Ik ben er klaar voor”, zei Biden toen hij ging zitten voor de inenting. Ook vertelde hij de verpleegkundige dat het niet nodig is om tot drie te tellen.

“We zijn deze lui veel verschuldigd”, zei Biden. “De wetenschappers en de mensen die dit samen hebben gesteld, de frontliniemedewerkers, de mensen die het klinische werk verrichtten, het is gewoon verbazingwekkend … we zijn jullie veel verschuldigd, echt.”

‘Er is niets om je zorgen over te maken’

Ook prees Biden de regering-Trump voor het snel de deur uit krijgen van het vaccin met de publiek-private samenwerking Operation Warp Speed, en spoorde hij Amerikanen aan zich te laten vaccineren zodra het vaccin voor ze beschikbaar is.

“Ik doe dit om te laten zien dat mensen bereid moeten zijn om zich te laten inenten wanneer het vaccin voor ze beschikbaar is”, zei Biden. “Er is niets om je zorgen over te maken … Jill en ik kijken uit naar de tweede dosis.” Ook herinnerde hij mensen eraan dat het beschikbaar maken van het vaccin slechts de eerste stap is.

Jill Biden had eerder die dag haar Pfizer-vaccin gekregen. “Ze houdt van shots”, grapte de aanstaand president.

Vorige week kregen ook vicepresident Mike Pence, second lady Karen Pence en enkele belangrijke Congresleden, waaronder de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi, het vaccin. President Donald Trump heeft het vaccin nog niet gekregen.

De Amerikaanse vaccinatiestrategie

Twee coronavaccins, een van Pfizer/BioNTech en een van Moderna, zijn door de Amerikaanse toezichthouder FDA toegestaan voor noodgebruik. Beide vaccins vergen twee doses om effectief te zijn.

Lees meer: Dit zijn de belangrijkste overeenkomsten en verschillen tussen de vaccins van Pfizer en Moderna – van veiligheid tot bijwerkingen

De vaccins worden nu gedistribueerd over de eerst in te enten groep van 21 miljoen Amerikaanse zorgmedewerkers en bewoners van langdurige woonzorgcentra, met het ambitieuze doel om tegen het einde van het jaar 20 miljoen Amerikanen te hebben gevaccineerd.

Een adviescommissie van het Center for Disease Control, het Amerikaanse RIVM, adviseerde zondag dat mensen met een essentieel contactberoep, zoals hulpdiensten en docenten, en mensen ouder dan 75 als volgende ingeënt moeten worden.

Biden, die op 20 januari 2021 officieel president wordt, zal de distributie en de uitrol van het vaccin naar de tweede prioriteitsgroep, en daarna de gehele bevolking, grotendeels overzien.

Vivek Murthy, de voorzitter van Bidens corona-adviesteam die tevens door de aanstaande president is genomineerd als belangrijkste gezondheidsadviseur (surgeon general), waarschuwde dat de vaccins misschien pas in het najaar van 2021 voor de gehele bevolking beschikbaar zullen zijn.

Europees vaccineren

Ondertussen heeft de Europese medische toezichthouder EMA maandag het coronavaccin van Pfizer/BioNTech groen licht gegeven voor gebruik in de Europese Unie. Volgens EMA-bestuursvoorzitter Emer Cooke is er voor de werkzaamheid en veiligheid van het vaccin overtuigend bewijs geleverd.

De eerste EU-landen willen zondag met inenten beginnen. De Commissie heeft namens de EU-landen 300 miljoen doses van het vaccin besteld.

Voor Nederland, dat 8 januari de eerste prik wil zetten, zijn er uiteindelijk 11,7 miljoen doses beschikbaar. Maar die zullen slechts beetje bij beetje worden geleverd. Zorgmedewerkers, met medewerkers van verpleeg- en verzorgingshuizen voorop, zijn als eerste aan de beurt.

Bijna 1 op de 3 Nederlandse zorgmedewerkers staat echter nog steeds niet te springen om zich te laten inenten met een vaccin tegen het coronavirus, bleek maandag uit een peiling van vakbond FNV.

LEES OOK: Coronavaccin van Pfizer en BioNTech goedgekeurd voor Europese Unie – vaccinaties kunnen beginnen