De Democratische presidentskandidaat Joe Biden heeft donderdagavond een beroep gedaan op verzoening van Amerikanen.

Biden accepteerde officieel de nominatie van de Democratische Partij.

President Donald Trump waarschuwde dat het een ramp wordt als Biden de verkiezingen wint.

 Joe Biden wil, als hij in november gekozen wordt tot Amerikaans president, een leider zijn die het land verzoent en beloofde de Verenigde Staten uit de duisternis van tegenstellingen te halen waarin het nu verkeert.

Biden accepteerde met zijn speech donderdagavond, op de laatste dag van de Democratische Conventie, officieel de nominatie als presidentskandidaat van zijn partij. Hij deed dat tijdens de afsluitende toespraak van de vierdaagse bijeenkomst.

“Ik zal even hard werken voor mensen die niet op me gaan stemmen, dan voor Amerikanen die wel op mij stemmen. Ik zal hoop boven vrees stellen. De pandemie die het land teistert biedt naast problemen ook ongekende mogelijkheden,” zei Biden.

Zonder zijn naam te nomen haalde Biden hard uit naar president Donald Trump. “Een man die denkt dat het allemaal om hem draait. Met hem krijgen we de economie niet terug op de rails of de pandemie onder controle. Hij heeft er geen plan voor, ik wel. Hij is er niet in geslaagd ons te beschermen, hij heeft compleet gefaald.”

Lees ook op Business Insider

De Democraat beloofde een plan voor belastinghervorming, de versterking van de gezondheidszorg, sociale zekerheid en de aanpak van de klimaatcrisis. Ook zei hij zich in te spannen voor mensenrechten en behoud van menselijke waardigheid.

Het moment voor Biden om zich kandidaat te stellen, was volgens hem de uitspraak van Trump in 2017 over de extreemrechtse betogers in Charlottesville. Trump zei dat er ook aan de zijde van de blanke racisten zeer goede mensen aanwezig waren.

Biden werd geïntroduceerd met een video waarin zijn kinderen, ook de in 2015 overleden zoon Beau de hoofdrol speelden.

Normaal gesproken is de vierdaagse bijeenkomst een grote gebeurtenis waar sprekers een grote zaal vol aanhangers van de partij toespreken. Dit jaar was het vanwege het coronavirus vooral online en op televisie te volgen. Eerder deze week spraken kopstukken als Barack en Michelle Obama, Bill en Hillary Clinton, Bernie Sanders en kandidaat-vicepresident Kamala Harris de Democraten al toe.

Biden, vicepresident onder Barack Obama, neemt het in november namens de Democraten op tegen zittend president Donald Trump, van de rivaliserende Republikeinse Partij. De conventie van die partij wordt komende week, ook zonder aanwezigheid van grote mensenmassa’s, gehouden.

Trump: Biden is nachtmerrie

President Donald Trump heeft de kiezers donderdag voorgehouden dat het een ramp wordt als Joe Biden de verkiezingen in november wint. Dat deed hij in een speech in Old Forge in swing state Pennsylvania, vlakbij de geboorteplaats van zijn Democratische rivaal.

“Biden is jullie ergste nachtmerrie”, aldus Trump in Scranton, enkele uren voordat zijn concurrent de Democratische kandidatuur zou accepteren en de bevolking zou toespreken. “Hij houdt zich al een halve eeuw in Washington bezig met de uitverkoop van ons land, met het afpakken van onze banen en toestaan dat andere landen onze banen inpikken.”

Trump probeerde Biden op diens ‘grote dag’ uit de schijnwerpers te halen door de Democraat af te schilderen als iemand die de belastingen gaat verhogen, de grenzen opengooit om “gewelddadige bendes binnen te laten” en de hardwerkende Amerikanen aan hun lot overlaat.

“Als jullie een beeld willen van jullie leven met Biden als president denk dan aan de rokende puinhopen in Minneapolis, de gewelddadige anarchie van Portland, de met bloed besmeurde stoepen van Chicago, en stel je de rotzooi voor die naar jullie stad komt”.

LEES OOK: Barack Obama zou bezorgd zijn dat Joe Biden de boel kan verknallen – dat zorgt voor spanning tussen beide kampen