Uitdager Joe Biden is afgelopen weekend uitgeroepen tot winnaar van de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Tijdens het tellen van de stemmen kwam de dollar steeds meer onder druk te staan.

De dollar kan ook zomaar aan kracht inboeten in de vier jaar nadat Biden intrek heeft genomen in het Witte Huis, zegt valuta-expert Joost Derks van iBanFirst.

ANALYSE – Vier jaar geleden was de zege van Donald Trump in de presidentsverkiezingen onder meer te danken aan zijn belofte om het makkelijker te maken voor Amerikaanse bedrijven om over de grens te concurreren. Dat probeerde hij onder meer via het invoeren van importheffingen, wat uiteindelijk leidde tot een complete handelsoorlog met China.

Een ding lukte Trump echter niet: de dollar omlaag drukken.

In zijn visie zou een zwakkere munt Amerikaanse goederen relatief goedkoper maken in de internationale handel.

Winst Biden, dollar zakt

Tijdens het tellen van de stemmen afgelopen week, deinde de dollar mee met de kansen van Biden en Trump. De munt schoot plotseling omhoog in de uren na het sluiten van de stembussen. Op dat moment zag het er namelijk naar uit dat Trump een verrassende overwinning zou boeken.

Ook speelde mee dat al snel duidelijk werd dat de Democratische partij niet een overtuigende meerderheid ging halen in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden. Hierdoor wordt het een stuk moeilijker voor Biden om zijn plannen door te voeren.

Maar wat zijn die plannen precies en waarom is de valutawereld daar zo bang voor?

Op de korte termijn willen de Democraten de economie een extra impuls geven om het herstel na Covid-19 aan te jagen. In plaats van de ruim 2.000 miljard dollar die ze voor ogen hebben, wordt het zonder meerderheid in Senaat en Huis van Afgevaardigden al lastig om daarvoor 500 miljard dollar vrij te maken.

Er is naar verwachting ook minder budget voor andere ambitieuze investeringsplannen – bijvoorbeeld voor gezondheidszorg en klimaatmaatregelen. Als Biden volledig zijn zin krijgt, loopt de Amerikaanse overheidsschuld in de periode tot 2030 met bijna 6.000 miljard dollar op.

Dat geld moet ergens vandaan komen. De Federal Reserve koopt al massaal Amerikaanse staatsleningen op. Daarnaast komt een groot aantal van de nieuwe leningen terecht bij China en Japan. Maar zelfs voor de Verenigde Staten zit er ergens een grens aan hoeveel je kunt lenen. Voorlopig is die echter nog lang niet in zicht.

Zwakke dollar wens van Trump

Toch voelden valutamarkten zich duidelijk iets meer op hun gemak bij de plannen van Trump, dan van Biden. Handelaren zijn inmiddels gewend geraakt aan zijn onvoorspelbare beleid en bovendien had Trump minder ambitieuze – en vooral minder dure - plannen dan vier jaar geleden.

Sinds Biden afgelopen weekend werd uitgeroepen tot winnaar van de verkiezingen, is de verzwakking van de Amerikaanse munt op weekbasis opgelopen tot 2 procent ten opzichte van de euro. Daarmee gaat toch nog een wens van Trump in vervulling: een daling van de dollar die de internationale concurrentiepositie van het Amerikaanse bedrijfsleven versterkt.

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld.