• Hedgefondsmanager en beursgoeroe Ray Dalio zegt in een blogpost dat de beurs de dynamiek vertoont van een “klassieke zeepbel”.
  • Hij bestempelt met name beleggingen in obligaties als “dom” en waarschuwt dat er mogelijk een verkoopgolf aankomt.
  • Dalio ziet het meest in een “goed gespreide beleggingsportefeuille zonder obligaties en Amerikaanse beleggingen.”

Ray Dalio, de baas van het bekende hedgefonds Bridgewater, is niet blij met wat hij op de beurs ziet.

Begin deze week gaf hij in een uitgebreide blogpost aan dat er “klassieke tekenen van een zeepbel in veel verschillende activa” zichtbaar zijn.

Dalio, ooit uitgeroepen tot de best presterende hedgefondsmanager, zegt dat een lange cyclus van toenemende schulden in de wereld mogelijk ten einde komt. Volgens hem kan dit voor bijna iedereen “traumatische” gevolgen hebben.

De oprichter van het hedgefonds met een waarde van 150 miljard dollar spreekt namens veel beleggers die vrezen dat de recente stijging van rentes op obligatiemarkten aanhouden en destabiliserend zullen werken. De economische logica van beleggen in obligaties is volgens Dalio zoek.

Verder deelt hij in zijn blogpost enkele strategische ideeën om betere rendementen te halen.

Business Insider zet de 11 belangrijkste citaten uit de blogpost van Dalio voor je op een rij:

Zeepbellen op de markt

1. “Er is gewoon zoveel geld in de markten en de economie gepompt dat de beurs net een casino is waar mensen spelen met nepgeld. Ze kopen van alles en nog wat en zorgen voor koersstijgingen die ongunstig zijn voor het toekomstige rendement. Momenteel zijn het aandelenmarkten die zijn gestegen, en er is een zeepbeldynamiek waarneembaar in veel verschillende beleggingsklassen.”

2. “De grote hoeveelheid geld die in het systeem is geïnjecteerd, drijft de prijzen van beleggingen op en kan zeepbellen op de financiële markten veroorzaken, zelfs wanneer de economie nog relatief zwak presteert."

3. “Obligaties hebben geprofiteerd van een 40-jarige bull market [met stijgende koersen van obligaties en dalende rentes, red.]. Degenen die hebben ingezet op aanhoudende stijging van obligatiekoersen en dalende rentes zijn beloond, wie daar tegenin is gegaan werd gestraft. Hier is zoveel geld mee verdiend dat de recente daling van obligatiekoersen [en stijging van de rente, red.] geen serieuze pijn heeft veroorzaakt. Dat is één van de kenmerken van een zeepbel.”

Problemen op de obligatiemarkt

4. “Het is niet meer slim om te beleggen in obligaties (en de meeste financiële activa) … als je nu obligaties koopt [in de VS, Europa, Japan of China] zul je gegarandeerd te maken krijgen met een lagere toekomstige koopkracht van je belegging."

5. “Als de obligatiekoersen serieus gaan dalen, zal dat enorme verliezen opleveren voor de huidige obligatiebezitters, wat sterkere verkopen kan aanmoedigen.”

6. "Een grote verkoopgolf op de obligatiemarkt zou traumatisch zijn voor bijna iedereen. Uiteindelijk zorgt dit er wel voor dat schuldratio's dalen en dat de verhouding tussen schulden en inkomens minder extreem wordt. Het is in bredere zin traumatisch voor kapitaalmarkten en economieën. Als de markt voor schuldpapier instort, realiseren mensen zich dat ze minder koopkracht hebben dan ze dachten en verslechteren de financiële en economische omstandigheden."

Grote verandering in politiek beleid

7. “Als de geschiedenis een leidraad is, zullen beleidsmakers die geld nodig hebben niet blij zijn als kapitaal uit obligatiemarkten stroomt [omdat lenen dan duurder wordt, red]. Politici zullen dan de belastingen verhogen. Ook kunnen ze ingrijpen bij de uitstroom van kapitaal van obligatiemarkten naar andere activa (bijvoorbeeld goud, bitcoin, enzovoorts) en andere plaatsen in de wereld. Nieuwe belastingen om dit te verhinderen zouden weleens schokkender kunnen zijn dan verwacht.”

Beleggingsstrategie

8. “Aangezien ik denk dat we ons in de laatste fase van een grote schuldencyclus bevinden, blijft het aanhouden van cash mijns inziens verliesgevend. Dat wil zeggen: cash en liquide spaargeld zal een rendement hebben dat aanzienlijk lager is dan de inflatie. Het loont op zich dan ook om a) cash te lenen in plaats van het aan te houden als activa en b) beter renderende beleggingen te zoeken buiten de obligatiemarkten."

9. “In plaats van een rendement te krijgen dat onder het inflatieniveau ligt, zou je beter kunnen beleggen in dingen – wat dan ook – die de inflatie evenaren of overtreffen. We zien veel beleggingsmogelijkheden waarvan we verwachten dat ze het aanzienlijk beter zullen doen dan de inflatie.”

10. “Ik ben van mening dat een goed gespreide beleggingsportefeuille zonder schuldpapier, met beleggingen die niet aan de dollar zijn gekoppeld en een beperkte hoeveelheid cash het beter doen dan de traditionele mix van aandelen en obligaties met een sterke blootstelling aan de dollar."

11. “Ook denk ik dat beleggingen in ontwikkelde landen met veel gebruikte valuta het minder goed zullen doen dan de beurzen van opkomende Aziatische landen (inclusief China). Je moet hierbij ook de belastingwetgeving en kapitaalcontroles door overheden in de gaten houden."

Lees meer over beleggen: