Het aantal beursgangen is wereldwijd in het tweede kwartaal duidelijk gedaald, blijkt uit een onderzoek van accountants- en adviesbureau EY.

Dat komt vooral door de onzekerheid op de markten door de handelsoorlog die de Amerikaanse president Donald Trump heeft ontketend met China. Daardoor lopen de spanningen tussen de Verenigde Staten en China op.

Volgens de onderzoekers werden in de afgelopen periode wereldwijd 325 bedrijven naar de beurs gebracht, een daling met 26 procent in vergelijking met vorig jaar. De opbrengsten kwamen uit op 45 miljard dollar, een afname met 19 procent op jaarbasis.

Met name in China was er minder enthousiasme voor beursgangen. Door de handelsoorlog tussen Beijing en Washington zijn de Chinese beurzen de afgelopen tijd stevig gedaald.

(klik voor uitvergroting)

Overigens verwacht EY dat in de tweede helft van dit jaar weer een opleving te zien zal zijn op de markt voor beursgangen.

Adyen grootste beursgang in Amsterdam

De grootste beursintroductie in de eerste helft van dit jaar was die van het Duitse zorgtechnologieconcern Healthineers. Moederconcern Siemens bracht Healthineers in maart naar de beurs in Frankfurt, waarmee 5,3 miljard dollar werd opgehaald.

Daarna komt de beursgang van een Chinees dochteronderdeel van Apple-toeleverancier Foxconn ter waarde van 4,2 miljard dollar.

In Amsterdam trok de sprong naar de beurs van betalingsverwerker Adyen eerder deze maand de aandacht van beleggers. Die leverde 947 miljoen euro op voor de aandeelhouders die een belang in Adyen verkochten.

De beursgang van Adyen is de grootste op Beursplein 5 sinds die van ABN Amro in 2015.

LEES OOK: Waarom de tactieken van Donald Trump niet werken in de politiek