Het bedrijf achter Douwe Egberts wil de koffiereus JDE Peet’s binnen enkele weken naar de beurs brengen in Amsterdam.

Voor de beursgang worden nieuwe aandelen uitgegeven ter waarde van zo’n 700 miljoen euro. Ook verkopen bestaande aandeelhouders een deel van hun aandelen.

JDE Peet’s denkt dat de vraag naar koffie groot zal blijven, ondanks de tijdelijke terugval van de verkoop in de horeca door de coronalockdown.

JDE Peet’s, het bedrijf achter koffiemerk Douwe Egberts, verwacht binnen enkele weken naar de beurs in Amsterdam te gaan. Voor de beursgang geeft het bedrijf nieuwe aandelen uit, waarmee naar verwachting 700 miljoen euro aan nieuw kapitaal wordt opgehaald.

Naast de uitgifte van nieuwe aandelen maken ook bestaande aandeelhouders een deel van hun belang in het koffie- en theebedrijf te gelde.

Zakenkrant Financial Times meldde maandag dat de uitgifte van nieuwe aandelen gebruikt zal worden om schulden af te lossen. Daarnaast verkopen bestaande aandeelhouders naar verwachting voor een bedrag van 1,3 miljard euro aandelen.

JAB, het investeringsvehikel van de Duitse miljardairsfamilie Reimann, zou volgens de FT zelf geen aandelen in de verkoop willen doen en grootaandeelhouder bij JDE Peet’s willen blijven.

Lees ook op Business Insider

Twee maanden geleden zou de beursgang van het koffiebedrijf nog zijn uitgesteld ten tijde van een zware beursneergang.

Sindsdien hebben de beurzen zich echter wereldwijd hersteld. JAB rekent er bovendien op dat de vraag naar koffie groot zal blijven ondanks de coronacrisis.

Douwe Egberts onderdeel van mondiale koffiegigant

Ter voorbereiding op de beursgang voegde JAB Jacobs Douwe Egberts Group (JDE), na Nestlé de tweede koffiebrander ter wereld, samen met het Amerikaanse koffiebedrijf Peet’s.

Het nieuwe bedrijf zou goed zijn voor een jaaromzet omzet van ongeveer 7 miljard euro en is actief in meer dan 140 verschillende landen. De combinatie heeft 13 merken; Senseo, Peet’s Coffee, Stumptown, Intelligentsia, Mighty Leaf, Gevalia, L’OR, Pilão, Kenco, Moccona, Douwe Egberts, Tassimo en Jacobs.

Ongeveer 80 procent van de omzet wordt behaald met koffie die thuis wordt gedronken. Peet’s heeft ook ruim 250 eigen koffietentjes. Het gecombineerde bedrijf heeft daarnaast een aantal specialistische zaken die zich op hogere marktsegmenten richten in huis.

De wortels van Douwe Egberts liggen in het Friese plaatsje Joure, waar Egbert Douwes in 1753 zijn kruidenierswinkel De Witte Os opende. Hij legde daarmee de grondslag van wat in de 20e eeuw zou uitgroeien tot een internationaal actieve handelaar in koffie, thee en tabak.

LEES OOK: Zo zet je thuis ouderwets lekkere koffie- tijdens de intelligente lockdown nemen we weer even tijd voor een lekker bakkie