Terwijl financiële markten worstelen met de donderdag aangekondigde importheffingen van Donald Trump tegen China, maken twee bedrijven hun debuut op de Amsterdamse beurs.

De topbestuurders profiteren, maar de aandelen van zowel zakenbank NIBC als groothandel B&S gingen vrijdag in het eerste handelsuur omlaag.

NIBC zakt bij beursdebuut

De Haagse zakenbank NIBC stelde de introductieprijs van zijn beursgang vast op 8,75 euro per aandeel. Dat was aan de onderkant van de voorgestelde bandbreedte. Maar door het slechte marktsentiment stond NIBC kort na de opening vrijdag 4 procent lager op 8,42 euro.

NIBC had eerder zijn aandelen aangeboden voor een indicatieve prijs tussen de 8,75 en 10,25 euro per stuk. De vastgepinde prijs per aandeel geeft NIBC een waardering van bijna 1,3 miljard euro.

Vrijdag maakte de bank zijn debuut op de beurs in Amsterdam.  Eigenaar J.C. Flowers zette ruim 39 miljoen aandelen in de markt. Dat komt neer op circa 27 procent van de effecten, inclusief overtoewijzingsoptie.

Eerder deze week bleek dat de drie topbestuurders van de bank, waaronder bestuursvoorzitter Paulus de Wilt elk een zogenoemde 'aanblijfbonus' krijgen van ruim 1 miljoen euro bij de beursgang. Daar zijn verder geen prestatie-eisen aan verbonden.

Groothandel B&S prijst aandeel voorzichtig

De prijs van de beursgang van distributeur en groothandel B&S werd vastgesteld op 14,50 euro per aandeel, maakte het Dordtse bedrijf donderdag bekend. Bij de opening vrijdag noteerde ook dit aandeel lager: een min van 1,5 procent op 14,28 euro.

De volledige beurswaarde van B&S was bij de prijs van 14,50 euro per aandeel 1,2 miljard euro.

In totaal is 29,3 procent van de aandelen naar de beurs gebracht. Mogelijk wordt er ook nog gebruikgemaakt van een overtoewijzingsoptie van nog eens 3,7 procent van de aandelen.

B&S had eerder zijn aandelen aangeboden voor een indicatieve prijs tussen de 14,50 euro en 17,75 euro per aandeel.

Het FD meldt vrijdag dat de beursgang van B&S voor topman Bert Meulman een flinke bedrag oplevert. Aan de ene kant verkoopt Meulman bij de beursgang enkele miljoenen aandelen die hij bezit. Dat levert hem naar schatting ruim 90 miljoen euro op.

Daarnaast krijgt Meulman een speciaal dividend uitgekeerd van 2 procent van de totale beurswaarde. Dat kan een bedrag van zo'n 24 miljoen euro extra betekenen voor de bestuursvoorzitter.