Donderdag openden twee grote beursfondsen in Amsterdam de boeken met cijfers over het derde kwartaal.

Stijgende staalprijzen bezorgden staalreus ArcelorMittal een recordwinst.

Verzekeraar Aegon ziet dat hoge sterftecijfers in de VS leiden tot meer claims bij levensverzekeringen.

LEES OOK: Waarom ETF’s extreem nuttig zijn bij het bouwen van een beleggingsportefeuille: goede spreiding en lage kosten

Donderdag kwamen weer twee grote beursfondsen met de kwartaalcijfers naar buiten. Staalreus ArcelorMittal zette een recordwinst neer, terwijl verzekeraar Aegon ziet dat de oplaaiende coronapandemie in de VS leidt tot meer claims bij levensverzekeringen.

ArcelorMittal boekt hoogste winst in 13 jaar

Staalconcern ArcelorMittal heeft in het derde kwartaal zijn hoogste winst sinds 2008 geboekt. Dat dankte de grootste staalfabrikant in Europa, Noord-Amerika en Zuid-Amerika vooral aan de sterk gestegen prijzen voor metaal. Vergeleken met de voorgaande drie maanden leverde het bedrijf minder staal af. Dat kwam doordat er minder vraag was van autofabrikanten en er vertragingen waren in het transport.

De nettowinst kwam in het derde kwartaal uit op 4,6 miljard dollar, omgerekend zo’n 4 miljard euro. In dezelfde periode vorig jaar leed ArcelorMittal nog een verlies van 261 miljoen dollar. Doordat de verkoopprijzen voor staal in een jaar tijd ruim driekwart waren gestegen nam de omzet toe tot 20,3 miljard dollar, tegenover 13,3 miljard dollar in het derde kwartaal van 2020.

Ondanks de forse winststijging zijn de prestaties minder dan analisten gepolst door persbureau Bloomberg hadden verwacht. Knelpunten in wereldwijde toeleveringsketens en chiptekorten zorgen er onder andere voor dat grote automerken veel minder wagens kunnen maken. ArcelorMittal wijst er dan ook op dat orders uit deze sector in het voorbije kwartaal vaak werden geannuleerd.

Aegon meer geld kwijt aan levensverzekeringen door ongunstige sterftecijfers

Verzekeraar Aegon voelt de opleving van het coronavirus in zijn resultaten. Met name in de Verenigde Staten is het bedrijf door "ongunstige sterftecijfers" als gevolg van de pandemie meer geld kwijt aan claims. De Amerikaanse tak voor levensverzekeringen had bovendien te maken met hogere claims.

De operationele winst van het verzekeringsconcern, waar bijvoorbeeld beleggingswinsten niet bij meetellen, daalde daardoor met 16 procent tot 443 miljoen euro. De kostenbesparingen waar Aegon al langer op inzet werden door de gestegen sterftecijfers tenietgedaan.

Onder de streep leed Aegon een nettoverlies van 60 miljoen euro. Dat kwam vooral door een eenmalige uitgave van 470 miljoen euro die risico's rond Amerikaanse klanten met een polis voor lijfrentes moeten verkleinen. Door de lage rentes zit Aegon in zijn maag met deze groep klanten. Het bedrijf is dan ook al langer bezig om deze polishouders met een eenmalige uitkering uit te kopen.

LEES OOK: Nieuwe winnaars op de beurs: dit aandeel uit de chipsector biedt kansen (en het gaat niet over ASML)