Euronext, het bedrijf achter de beurzen van onder meer Amsterdam en Parijs, wil de Noorse Oslo Børs overnemen. De beursuitbater heeft hiervoor een bod van 625 miljoen euro, of ruim 6,2 miljard Noorse kroon, in contanten op tafel gelegd.

Euronext zegt al steun te hebben van aandeelhouders met een totaal belang van 49,6 procent. Het bedrijf heeft ook het bestuur van de Noorse aandelenbeurs gevraagd om het bod te steunen.

Voor de Noorse beurs wil Euronext concreet 145 kroon per aandeel betalen, een premie van 32 procent ten opzichte van de slotkoers op 17 december. Het bod heeft enkele voorwaarden, waaronder een kort boekenonderzoek en een minimale acceptatiedrempel van 50 procent. Ook moeten toezichthouders en aandeelhouders van Euronext een positief advies geven.

Als de deal doorgaat, dan heeft Euronext straks van zes Europese landen de nationale aandelenbeurs in handen. Momenteel zijn de beurzen van Parijs, Amsterdam, Brussel, Portugal en Ierland aangesloten bij Euronext.

De onderneming is ervan overtuigd dat de beurs van Oslo een goede versterking vormt, onder meer door de expertise van de Noren op het gebied van oliediensten en scheepvaart.