Het willekeurige mandje aandelen van de beleggerssite Beursgorilla heeft dit jaar opnieuw beter gerendeerd dan de hoofdgraadmeter van de Amsterdamse beurs, de AEX-index.

Dat meldde Beursgorilla dinsdag.

De willekeurige portefeuille van 10 aandelen haalde dit jaar een rendement van bijna 40 procent. De AEX sloot 2013 dinsdag af met een jaarwinst van 17 procent.

Beursgorilla liet begin 2000 een gorilla via de keuze van verschillende bananen een mandje met 10 aandelen samenstellen. In dat mandje wordt elke maand, eveneens totaal willekeurig, één aandeel verwisseld voor een ander fonds. Sinds de eeuwwisseling heeft de gorilla het 13 van de 14 jaar beter gedaan dan de AEX.

Alleen in 2011 slechter dan AEX

De gorilla, Jacko, legde het alleen in 2011 af tegen de AEX. Dat jaar verloor zijn willekeurige portefeuille ruim 45 procent, terwijl de beursgraadmeter de schade beperkte tot een min van circa 14 procent. Sinds 2000 haalde Jacko een rendement van gemiddeld ruim 5 procent per jaar, terwijl de AEX gemiddeld met 4 procent per jaar daalde.

Voor de AEX was 2013 het beste jaar sinds 2009. De index brak vlak voor de jaarwisseling voor het eerst in ruim 5 jaar door de grens van 400 punten en eindigde het jaar op de hoogste stand sinds begin september 2008.

Daarmee heeft de hoofdindex van de Amsterdamse beurs weer het niveau bereikt van de dagen voor de val van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers. Het faillissement van die bank ontketende in september 2008 de internationale financiële crisis.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl