• Na een reeks van zeer zware klappen aan het begin van de week, deden aandelenmarkten bij het slot op vrijdag een poging tot herstel.
  • Het technische beeld op de beurs geeft echter nog geen aanleiding tot optimisme.
  • Beursexperts Michael Nabarro en Gökhan Erem leggen uit waar je op moet letten in deze SOS-markt.

ANALYSE – De Amerikaanse S&P 500-index dook deze week snel onder het eerste, nieuwe koersdoel dat we in onze vorige bijdrage noemden en belandde onder de 4.000 punten. Door de zware koersdalingen op de aandelenmarkt naderde de S&P 500 zelfs ons tweede koersdoel van 3.800 punten.

Niet alleen aandelen werden getrakteerd op een stevige verkoopgolf, dat gold ook voor de cryptowereld. Zo blijkt dit jaar dat vele cryptovaluta een zeer hoge correlatie hebben met de ontwikkeling van groei-aandelen. En juist daar vallen de hardste klappen.

Echter, donderdagavond werd een voorzichtig herstel ingezet op de beurs, geholpen door lagere rentes als gevolg van vlucht naar veilige havens en enige vorm van stabilisatie in de cryptowereld. En vrijdag sloten veel aandelenmarkten positief, waarbij de belangrijke S&P 500-index 2,3 procent won op 4.024 punten.

Veel van de ellende van deze week is het gevolg van de verwachte monetaire verkrappingsmaatregelen in de VS. Immers, hogere rentes en afbouw van de schuldenberg op de balans van de Amerikaanse centrale bank zullen niet zonder slag of stoot gaan. Wat betreft dat laatste moet er immers nog een begin gemaakt worden met de kwantitatieve verkrapping.

Voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve erkende deze week dat het proces om de inflatie terug te brengen tot het gewenste niveau van 2 procent pijn met zich mee zal brengen. Maar volgens Powell is het uiteindelijk pijnlijker als de Fed er niet in zou slagen om de sterke stijging van prijzen terug te dringen. Hij wil ten zeerste voorkomen dat de inflatie die zich op een hoog niveau verankert.

Tegelijk wees Powell erop dat de instrumenten van de centrale bank om die inflatie te temmen vooral gericht zijn op de vraagzijde van de economie. Dit terwijl de aanbodkant juist het grote probleem is.

Factoren zoals de oorlog in Oekraïne en lockdowns in China maken het alleen maar lastiger en het zal niet makkelijk worden om een zachte landing van de economie voor elkaar te krijgen.

Tja, we zullen het er maar op houden dat het kwartje is gevallen bij de Federal Reserve. De centrale bank wil de situatie na de geplande twee renteverhogingen van maand tot maand bekijken.

Gelet op de reeds aanwezige krapte op de grondstofmarkten en het feit dat de vraag naar olie en andere grondstoffen vanuit China kunstmatig laag is vanwege de lockdowns, lijkt de hoge inflatie voorlopig nog niet weg. Zeker op het moment dat China weer open gaat.

Zelfs Apple houdt het niet droog

Zeer recentelijk gaven we al aan dat het heel lastig zou worden voor de beurs, als de grote, Amerikaanse techbedrijven door hun hoeven zouden zakken. Dat gebeurde eerder al met bedrijven als Meta en Alphabet, maar aan dit rijtje kunnen we inmiddels ook Apple ook toevoegen.

Veel groeibedrijven lijken onderhevig aan een herwaardering op de beurs vanwege de verslechterende economische vooruitzichten en stijgende rentes die groeifinanciering duurder maken. Dit proces lijkt nog niet voorbij.

Hoewel aandelen niet meer extreem hoog gewaardeerd zijn, kun je in veel gevallen nog niet zeggen dat ze goedkoop zijn, gemeten naar de koers-winstverhouding.

Onderstaande grafiek van Apple laat zien dat het proces van hogere bodems is gekraakt bij de doorbraak van het door ons genoemde steunniveau van 150 dollar.

Er is ook duidelijk een zogeheten toppatroon te zien in deze grafiek. Mogelijke oplevingen zouden bij de navolging van de strategie die daarbij hoort gebruikt moeten worden om te verkopen. De eerste stijging tot 150 dollar en een beetje is namelijk de zogeheten pullback. Deze lakmoesproef voor zwakte wordt geacht op korte termijn plaats te vinden. Het is daarbij dus oppassen geblazen om niet de verkeerde kant te kiezen.

SOS is het adagium

Er zijn vele bedrijven die dergelijke structurele verzwakking laten zien. Hoewel stevige 'rebounds' in de lijn der verwachting liggen, is het een zogenoemde SOS-markt. Dat wil zeggen: ‘sell on strength.' Dat is iets anders dan BAD, ofwel 'buy any dip.'

Deze nieuwe situatie geldt zolang er sprake is van een proces van lagere toppen en bodems.

In de onderstaande grafiek van de S&P 500 hebben we de richtpunten voor de komende periode aangegeven.

Na het bereiken van het eerste koersdoel op 4.000 punten voor de S&P 500-index, zoals aangegeven in de oranje cirkel, is een reboundje gestart. Bodem?

Zoals wij eerder aangaven worden (tijdelijke) bodems vaak gemaakt met enige vorm van paniek en capitulatie. Zo’n dag hebben wij nog niet gezien.

Michael Nabarro, Chartered Market Technician (CMT), Gökhan Erem, ook CMT, zijn onafhankelijke beleggingsspecialisten die beide meer dan 25 jaar werkzaam zijn in de financiële sector. Met gedegen kennis en ruime ervaring bedienen zij professionele en particuliere beleggers aan de hand van hun methodisch onderbouwde, actieve beleggingswijze.

Deze column bevat meningen en bevindingen van de auteurs. De financiële waarden die in dit schrijven genoemd worden kunnen onderdeel uitmaken van de beleggingen van de auteurs als ook van hun relaties.

Deze column is niet bedoeld als advies in enige vorm en dient als niet-gepersonaliseerde informatie over de financiële markten.