• Beurzen over de hele wereld, van Euronext Amsterdam en Wall Street tot Azië, werken met officiële openings- en sluitingstijden.
 • Maar in de praktijk gaat de beurshandel 24 uur per dag door. Via elektronische handelsfora kan ook buiten de reguliere openingstijden gehandeld worden.
 • Dat laatste brengt wel extra risico’s mee, omdat de handelsvolumes lager kunnen zijn, met sterkere koersschommelingen tot gevolg.

Beursuren zijn minder rechttoe rechtaan dan je misschien denkt. Dankzij handel buiten de reguliere openingstijden stopt het verhandelen van aandelen niet wanneer de markten sluiten en begint deze ook niet noodzakelijk wanneer ze weer opengaan.

Nieuw is handelen op voor- en nabeurstijden zeker niet. Wel is het toegankelijker geworden voor particulieren door de opkomst van elektronische communicatienetwerken (ECN’s).

Deze digitale systemen vergemakkelijken de handel buiten de traditionele uren en verbinden kopers en verkopers rechtstreeks met elkaar zonder tussenpersoon.

Maar de grotere toegankelijkheid van deze handel wil niet zeggen dat je er ook gebruik van moet maken. Handelen buiten de reguliere openingstijden brengt namelijk risico’s met zich mee, zoals een lagere liquiditeit en sterkere prijsschommelingen van koersen.

Wanneer zijn beurzen in Amsterdam, Wall Street en Azië officieel open?

Tijdsverschillen kunnen een uitdaging zijn als je internationaal wilt beleggen. Want hoewel handelaren orders kunnen plaatsen voordat de markt opengaat, moeten de transacties worden uitgevoerd tijdens de uren waarop een markt actief is.

De bekendste Amerikaanse beurzen zijn de New York Stock Exchange (NYSE) en de Nasdaq. Beide zijn gevestigd in New York en zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 9.30 uur tot 16.00 uur lokale tijd (doorgaans 15.30 uur tot 22.00 uur Nederlandse tijd)

Maar hoe zit het met de rest van de wereld? Dit zijn de officiële openings- en sluitingstijden van enkele van ’s werelds grootste beurzen:

 • Nederland: de Amsterdamse beurs is onderdeel van Euronext. Daar vallen ook de beurzen van Parijs, Brussel, Dublin, Lissabon en Oslo onder. Voor de aandelenmarkt van Euronext Amsterdam geldt dat die standaard tussen 9.00 uur en 17.30 uur is geopend.
 • Verenigd Koninkrijk: De London Stock Exchange beschouwt zichzelf als de meest internationale beurs ter wereld, met meer dan 3.000 noteringen en een marktkapitalisatie van 2,7 biljoen euro. De beurs is geopend van 8.00 tot 16.30 uur lokale tijd (9.00 tot 17.30 uur Nederlandse tijd).
 • Japan: De Tokyo Stock Exchange is met een marktkapitalisatie van 4,8 biljoen euro de grootste beurs van Japan en de een-na-grootste wereldwijd. De beurs is geopend van 9.00 uur tot 15.00 uur lokale tijd (2.00 uur tot 8.00 uur Nederlandse tijd).
 • China: De Shanghai Stock Exchange heeft een marktkapitalisatie van 4,1 biljoen euro. De beurs is geopend van 9.30 tot 15.00 uur lokale tijd (3.30 tot 11.00 uur Nederlandse tijd).
 • Hong Kong: De Hong Kong Stock Exchange heeft een marktkapitalisatie van 3,7 biljoen euro. De beurs is geopend van 9.30 tot 16.00 uur lokale tijd (3.30 tot 10.00 uur Nederlandse tijd).
 • India: De Bombay Stock Exchange heeft een marktkapitalisatie van 1,4 biljoen euro. De beurs is geopend van 9.00 tot 16.00 uur lokale tijd (5.30 tot 12.30 uur Nederlandse tijd).
 • Canada: De Toronto Stock Exchange heeft een marktkapitalisatie van 1,8 biljoen euro. De beurs is geopend van 9.30 tot 16.00 uur lokale tijd (15.30 tot 22.00 uur Nederlandse tijd).

Beleggen via buitenlandse beurzen kan door het opzetten van een internationale rekening via de meeste grote brokers.

Maar particuliere beleggers moeten wel rekening houden met wisselkoersrisico’s en eventuele fiscale implicaties van beleggen in buitenlandse aandelen en andere effecten.

Handelen: voor- en nabeurs

Handel buiten de reguliere openingstijden van beurzen vindt plaats wanneer een belegger een effect koopt of verkoopt als de beurs is gesloten.

Dit soort handel vindt plaats via elektronische communicatienetwerken en omvat zowel handel vóór als na de reguliere beurstijden. Het volume van deze transacties is echter beperkt, omdat er minder beleggers actief zijn.

Beleggers maken van de mogelijkheid gebruik om alvast te handelen wanneer er na het sluiten van de beurs belangrijk nieuws naar buiten komt over bedrijven, zoals mededelingen over de winstontwikkeling.

De handel na sluitingstijd kan een sterke indicator zijn voor de richting waarin de markt zal openen.

Ook vindt deze handel meestal in de buurt van de gebruikelijke beursuren plaats, omdat relevant nieuws gewoonlijk wordt gepubliceerd vlak voordat de markten openen of vlak nadat ze sluiten.

Risico’s van handelen op de voor- en nabeurs

Hoewel de handel buiten de reguliere openingstijden het voor beleggers mogelijk maakt om de rest van de markt voor te zijn, zijn er ook risico’s aan verbonden:

 • Lagere liquiditeit: buiten de gebruikelijke beursuren is er sprake van een lager handelsvolume. Ook kunnen sommige aandelen helemaal niet verhandeld worden buiten de officiële openingstijden. Dit maakt het moeilijker om transacties uit te voeren en veroorzaakt een lagere liquiditeit.
 • Sterkere koersschommelingen: Als gevolg van het lagere handelsvolume zijn de spreads – de verschillen tussen de bied- en laatkoers van een aandeel – bij transacties op voor- en nabeurstijden vaak groter. Dit kan het voor beleggers moeilijker maken om transacties uit te voeren tegen de gewenste prijs en kan drastische koersbewegingen in de hand werken.
 • Prijsonzekerheid: de sterkere koersschommelingen maken het ook moeilijk om te voorspellen wat het koersverloop van een aandeel is in de na- en voorbeurshandel. Ook sluit de koers lang niet altijd aan bij de koers die geldt tijdens de reguliere beursuren.

Lees meer over beurzen: