• De prestatie van de aandelenmarkt valt dit jaar waarschijnlijk tegen, voorspellen strategen bij Bank of America.
  • De zakenbank vindt dat de euforie op de beurs gevaarlijke niveaus heeft bereikt.
  • De strategen geven vijf redenen waarom beleggers zich schrap moeten zetten voor vlakke aandelenrendementen in de resterende maanden van 2021.

Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven hebben positieve winstprognoses afgegeven en economen blijven hun ramingen voor de economische groei omhoog bij stellen.

Maar dit is niet per se een goed teken voor de aandelenmarkt, vinden analisten bij Bank of America (BofA).

De beursstrategen bij de bank verhoogden onlangs hun raming voor bedrijfswinsten van bedrijven uit de brede S&P 500-index voor dit jaar, maar lieten hun eerdere verwachting van een relatief vlakke koersontwikkeling ongewijzigd.

De bank gaat momenteel uit van een koersdoel van 3.800 punten voor de S&P 500-index aan het einde van het jaar. Dat betekent een terugval van bijna 9 procent ten opzichte van de huidige niveaus.

De analisten van Bank of Amerika geven in nieuw rapport vijf redenen waarom beleggers "niet moeten toegeven aan hun enthousiasme" en zich schrap moeten zetten voor afvlakking van de koerswinsten op de beurs in 2021.


1. Extreem optimisme beleggers geeft contrair signaal

De overtuiging dat aandelenkoersen alleen maar omhoog blijven gaan, heeft op Wall Street absurde niveaus bereikt, vinden de beursstrategen van Bank of America.

De bank verwijst naar een eigen model dat bijhoudt hoe bovenmatig optimistisch het beurssentiment is. Dat model is momenteel één punt verwijderd van een verkoopsignaal.


2. Verwacht toekomstig rendement neemt af door snelle koersstijging

Met de huidige extreem hoge waarderingen van de S&P 500-index kunnen we gemiddeld genomen in het komende decennium slechts "schamele" jaarlijkse rendementen verwachten, aldus de strategen.

"De waardering van aandelen is bijna het enige dat telt op de lange termijn", zei een analist bij Bank of America. "Vanwege de koersstijgingen in april kunnen we een koersrendement van slechts 2 procent per jaar over een periode van tien jaar verwachten. Afgelopen november was dat nog 5 procent per jaar en tien jaar geleden was het verwachte jaarlijkse koersrendement 10 procent."


3. Vaak een terugval na periode van extreem snelle koersstijging

De S&P 500-index heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een rendement van meer dan 54 procent geboekt vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder, wat de op twee na beste prestatie ooit was sinds 1936.

Statistisch is de kans dat zo'n prestatie zich voordoet normaal gesproken minder dan 5 procent.

Uit gegevens van Bank of America blijkt dat de S&P 500-index na zo'n periode van uitzonderlijke rendementen vaak een periode van één jaar met dalende koersen ingaat.


4. Aandelen zijn extreem duur

Een van de modellen die de bank gebruikt om de reële waarde van de S&P 500-index in te schatten, geeft aan dat de index tegen het einde van het jaar op 3.635 punten zal eindigen. "Dit is gebaseerd op de lagere winstverwachting voor volgend jaar van 173 dollar per aandeel van de index, gecorrigeerd voor onder meer de economische groei en inflatie", aldus de bank.

De analisten van Bank over America verwachten dat in de tweede helft van dit jaar een realiteitscheck zal optreden voor aandelenmarkten, als het effect van de grote stimuleringspakketten van overheden raakt uitgewerkt en de economie normaliseert.


5. Zeer hoge bereidheid om risico's te nemen

Een andere beursindicator van Bank of America, die de verhouding tussen het beleggingsrendement en de onderliggende risico's meet, is volgens de strategen gedaald tot gevaarlijk lage niveaus. Anders gezegd: beleggers zijn bereid relatief veel risico te nemen in verhouding tot het rendement dat ze mogen verwachten. Ook dat is geen goed teken.

LEES OOK: Kans op beurscorrectie op korte termijn neemt toe, maar de pijlers onder beurs blijven sterk – dit is de reden