ANALYSE – Het zal je niet ontgaan zijn: aandelenmarkten wereldwijd staan de laatste weken behoorlijk onder druk. En wanneer aandelenmarkten zo sterk fluctueren, ontstaat bij beleggers het gevoel iets te moeten doen.

Is sprake van sterke dalingen dan is het gevoelsmatig slim om te verkopen, om te voorkomen met nog meer verliezen te worden opgescheept. Stijgen aandelen fors dan voelt juist (bij)kopen als verstandig om verdere koerswinsten niet mis te lopen.

Gevolg van bovenstaande is dat beleggers dikwijls na een periode van dalingen besluiten te verkopen. En dat na een periode van stijgingen juist wordt gekocht. Precies verkeerd!

Wanneer je gespreid belegt in sterke bedrijven die aantrekkelijk gewaardeerd zijn, dan is niets doen meestal zo’n slechte idee nog niet. Maar juist dat is moeilijk.

Probeer de aandelenmarkt niet te timen

Zelfs ‘s werelds beste beleggers stellen koersbewegingen op korte termijn niet te kunnen timen. Het is een illusie te denken dat zelf wel te kunnen.

Bovendien is eenmaal juist timen nog niet genoeg. Want wanneer tot verkoop is besloten, moet vervolgens ook nog weer getimed worden wanneer dan wel weer in aandelen te gaan.

Wanneer je een aandeel koopt is de kans circa 50 procent dat het aandeel de volgende dag op verlies staat. Voor een gespreide portefeuille geldt dit ook. En op een termijn van bijvoorbeeld een jaar is er ook nog steeds een aanzienlijke kans op verlies: ongeveer 25 procent.

Lees ook op Business Insider

Op lange termijn is van het beleggen in aandelen een aantrekkelijk rendement te verwachten. Geen enkele andere beleggingscategorie komt ook maar in de buurt van het rendement dat het gespreid beleggen in aandelen op termijn oplevert. De schommelingen tussentijds zijn als het ware de prijs die u daarvoor betaalt.

Is de beleggingshorizon voldoende lang (anders beleg je beter geheel niet!), dan is het meestal verstandig om niets te doen wanneer aandelenmarkten weer eens dalen. Het is in ieder geval de wijze waarop ik zelf omga met de onvermijdelijke dalingen tussentijds.

Hendrik Oude Nijhuis heeft zich jarenlang verdiept in de strategieën van ‘s werelds beste beleggers. Zijn bestseller over Warren Buffett is gratis beschikbaar. Deze column is niet bedoeld als individueel advies tot het doen van beleggingen.

LEES OOK: Beleggen voor later: dit moet je weten als je zelf vermogen wil opbouwen (whitepaper)