Het seizoen voor de kwartaalcijfers van beursgenoteerde bedrijven is in volle gang. Woensdag kwamen onder meer telecomconcern KPN en toeleverancier van de chipindustrie Besi met de resultaten over de eerste drie maanden van 2023 naar buiten.

Beleggers zetten het aandeel KPN woensdagochtend licht lager, met een verlies van bijna 1 procent. Het aandeel Besi verloor 1,4 procent.

KPN heeft meer concurrentie bij breedbandinternet

Telecombedrijf KPN heeft in het eerste kwartaal vooral nieuwe mobiele klanten aan zich weten te binden. Zowel meer consumenten als zakelijke klanten sloten een mobiel contract af. Qua breedbandinternet heeft KPN het lastig, onder meer door sterke concurrentie op glasvezelgebied.

Het aantal KPN-klanten met glasvezel nam wel sterk toe, maar dat kwam ook omdat het in meer gebieden beschikbaar kwam. Het totale aantal breedbandklanten daalde juist en ook het aantal huishoudens met zowel een mobiel abonnement als breedbandinternet van KPN nam af. Daarbij stelt KPN-topman Joost Farwerck dat er tijdens het kwartaal verbetering optrad.

Ook zette KPN onlangs een eerste deel van het kopernetwerk uit. Dat is mogelijk omdat er in steeds grotere delen van het land een glasvezelnetwerk ligt. KPN verwacht daardoor kosten te besparen.

Op zakelijk gebied kon KPN daarnaast weer groei laten zien. Dat komt vooral door goede resultaten bij mkb-ondernemingen.

Kosten voor lonen, energie en huren stegen nog wel. Maar KPN heeft die met prijsstijgingen weten op te vangen. De omzet van het telecombedrijf ging dan ook met 1,9 procent omhoog ten opzichte van een jaar eerder, tot 1,3 miljard euro. Daar bleef een nettowinst van 196 miljoen euro van over, wat een toename van haast 10 procent is op jaarbasis.

De aangepaste operationele winst (adjusted ebitda) daalde in het eerste kwartaal van dit jaar echter met 1,6 procent naar 584 miljoen euro, vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder.

Besi ziet minder vraag naar computerchips

Chiptoeleverancier Besi heeft in de eerste drie maanden van dit jaar last gehad van een lagere vraag naar computerchips. Ook de leveringen van chips voor de auto-industrie daalden ten opzichte van eind vorig jaar en de vraag van Chinese bedrijven bleef zwak. Dat leidde bij het bedrijf uit Duiven, dat onder meer technologie levert voor het plaatsen van chips op printplaten en verpakkingen voor de zeer kwetsbare chips maakt, tot minder omzet en nieuwe opdrachten.

De omzet in het eerste kwartaal kwam uit op 133,4 miljoen euro, ruim 3 procent minder dan eind 2022. Vergeleken met het eerste kwartaal van vorig jaar daalde de omzet zelfs met meer dan een derde. Er kwam voor 142 miljoen euro aan opdrachten binnen onder meer doordat ook de markt voor mobiele telefoons zwakker is dan verwacht. In het auto-segment haalde Besi na afloop van het kwartaal nog een flinke order binnen, wat bij topman Richard Blickman tot tevredenheid leidde.

Onder de streep resteerde een winst van 34,5 miljoen euro. Eind vorig jaar behaalde Besi nog een winst van 40,2 miljoen euro. De winst dit kwartaal was door kostenbesparingen, gunstige wisselkoersen en meer vraag naar duurdere producten hoger uitgekomen dan in het slotkwartaal van 2022 als uitgaven voor beloning van het personeel in aandelen niet mee waren gerekend. Dan was ook de winstmarge, dus het percentage per verkoop dat winst is, gestegen.

Blickman geeft aan dat de chipsector ook dit kwartaal nog in een dip zal zitten, maar vergeleken met dezelfde periode in 2019, toen de chipsector ook even wat minder draaide, staat Besi er beter voor. Analisten rekenen er volgens de topman bovendien op dat de vraag naar chips vanaf de tweede helft van dit jaar weer gaat aantrekken.

Besi rekent in het tweede kwartaal al op tussen de 15 en 25 procent meer omzet. Ook denkt het bedrijf minder geld kwijt te zijn aan operationele kosten.

Moederbedrijf Google ziet omzet uit advertenties stagneren, cloud groeit wel

Alphabet, het moederbedrijf van techconcern Google, publiceerde dinsdag nabeurs de resultaten over het eerste kwartaal. De omzet steeg licht. Volgens Alphabet is die groei onder meer te danken aan de cloudactiviteiten want de inkomsten uit advertenties waren vrijwel gelijk ten opzichte van een jaar eerder.

Google heeft te kampen met een zwakkere markt voor advertenties omdat bedrijven door de onzekere economie terughoudender zijn geworden met het plaatsen van onlinereclames.

De totale omzet ging met 3 procent omhoog tot 69,8 miljard dollar. De nettowinst daalde naar 15 miljard dollar, van 16,4 miljard dollar een jaar eerder.

In januari maakte Alphabet, dat ook eigenaar is van YouTube, nog bekend wereldwijd ongeveer 12.000 banen te schrappen vanwege de afzwakkende marktomstandigheden. Dat komt neer op 6 procent van het personeelsbestand. Vanwege de kosten voor dat banenverlies zette Alphabet 2,6 miljard dollar opzij in het eerste kwartaal.

Alphabet-topman Sundar Pichai heeft tegelijkertijd wel beloofd investeringen te doen in vernieuwingen van belangrijke Google-producten waaronder de zoekmachine, waarbij kunstmatige intelligentie wordt ingezet.

Dinsdagavond steeg het aandeel Alphabet in de nabeurshandel met 1,5 procent.

Microsoft groeit door cloudactiviteiten

Softwareconcern Microsoft kwam dinsdag nabeurs eveneens met kwartaalcijfers. Daar steeg de omzet met 7 procent tot 52,9 miljard dollar, ook geholpen door de cloudactiviteiten.

Microsoft en Alphabet zijn in een strijd verwikkeld rond de integratie van kunstmatige intelligentie in zoekmachines en kantoorsoftware, waarbij Microsoft inzet om de technologie van AI-bot ChatGPT.

De nettowinst van Microsoft klom met in de eerste drie maanden van dit jaar 9 procent tot 18,3 miljard dollar.

Beleggers zetten het aandeel Microsoft in de nabeurshandel van dinsdag bijna 9 procent hoger.

Microsoft, dat ook de Xbox maakt, wacht verder nog op goedkeuring van de Britse autoriteiten voor de overname van computerspelbedrijf Activision Blizzard voor 69 miljard dollar. Naar verwachting komt de toezichthouder deze week met een besluit.

Die geplande aankoop van de maker van onder meer Call of Duty ligt in een aantal landen gevoelig. Ook in de Verenigde Staten en de Europese Unie is er weerstand, maar Microsoft probeert die weg te nemen door deals te sluiten over het nog enige tijd uitbrengen van Call of Duty voor spelcomputers van bijvoorbeeld Nintendo.

LEES OOK: Beleggers zien rooskleurige combinatie van lagere inflatie en geen recessie: gaan aandelen jaartoppen aanscherpen?