De Europese aandelenbeurzen toonden vrijdag herstel na de slechte start van het nieuwe jaar.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde omstreeks 12.20 uur 1,2 procent hoger op 486,11 punten. De MidKap kreeg er 2 procent bij tot 653,71 punten. De beursgraadmeters in Parijs, Londen en Frankfurt gingen tot 1,8 procent vooruit.

Berichten dat er begin volgende week handelsgesprekken worden gevoerd tussen delegaties van China en de Verenigde Staten zorgen voor optimisme. Beleggers kijken verder uit naar het officiële Amerikaanse banencijfer, dat later op de dag wordt vrijgegeven.

De beurzen in het Verre Oosten lieten vrijdag overwegend herstel zien na de slechte start van het jaar. De hoop op een handelsdeal en een positief groeicijfer over de Chinese dienstensector boden steun aan de handel.

De Nikkei in Tokio, die woensdag en donderdag gesloten was, raakte daarentegen op de eerste handelsdag van 2019 ruim 2 procent kwijt.

Omzetalarm Apple schokt beurzen

De Europese beurzen sloten donderdag flink lager vanwege het omzetalarm van Apple. De AEX-index zakte 1,3 procent tot 480,41 punten en de MidKap verloor 1,8 procent tot 641,23 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt daalden tot 1,7 procent.

Ook Wall Street deed een stevige stap terug onder druk van Apple. De Dow-Jonesindex eindigde 2,8 procent lager op 22.686,22 punten. De brede S&P 500 zakte 2,5 procent en technologiegraadmeter Nasdaq daalde 3 procent.

Lees ook op Business Insider

Apple verloor 10 procent. Het techbedrijf maakte bekend dat de omzet over het afgelopen kwartaal aanzienlijk lager zal uitvallen dan eerder gedacht, vooral door een tegenvallende vraag naar iPhones in China.

De economische groei in China zwakte sterker af dan Apple had verwacht. Ook had de Amerikaans-Chinese handelsoorlog negatieve gevolgen. Verschillende zakenbanken verlaagden hun koersdoel voor het bedrijf.

In totaal verdampte er donderdag zo’n 75 miljard dollar aan beurswaarde voor Apple. De maker van de iPhone was bij het slot van de Amerikaanse beurzen nog 675 miljard dollar waard.