Beurzen hebben een flink sprong opwaarts gemaakt, aangedreven door positief nieuws over een coronavaccin en meer duidelijkheid over de Amerikaanse verkiezingen.

Veel van het goede nieuws zit in de koersen verwerkt, dus de vraag is in hoeverre aandelenmarkten nog verder omhoog kunnen.

Als de koersen geprijsd zijn voor een perfect scenario, zijn ze ook kwetsbaar voor onverwachte tegenvallers, signaleren beursexperts Michael Nabarro en Gökhan Erem.

Een heftige beursweek met positief nieuws over een coronavaccin en tegelijk aanhoudend tumult in de nasleep van de Amerikaanse verkiezingen en sterk oplopende besmettingscijfers in de VS.

Afgelopen week schreven wij al dat positief vaccinnieuws de beurzen hoop zou geven. De Amerikaanse verkiezingen hebben ook duidelijk gemaakt waar het waarschijnlijk naartoe gaat: Biden als president en een stevige kans dat de Republikeinen de Senaat blijven controleren.

Het mogelijke licht aan het eind van de tunnel wat betreft de coronacrisis is vooralsnog niet genoeg om de toonaangevende S&P 500-index naar nieuwe records te brengen. Zit al het goede in de beurskoersen verwerkt, of zijn er nog dingen die de beurs naar hogere niveaus kunnen tillen? Daar gaan we in deze bijdrage verder op in.

Vaccinnieuws zorgt voor opluchting

Maandag kwam farmaceut Pfizer met positief nieuws. Een goed werkend coronavaccin lijkt in aantocht. De koersen van luchtvaartmaatschappijen, hotels, reisbureaus en cruise-operators schoten de lucht in.

Eindelijk zagen beleggers een glimpje hoop dat er een eind kan komen aan de coronapandemie. Een saillant detail: op de dag dat Pifzer het goede nieuws naar buiten bracht, kon bestuursvoorzitter Albert Bourla een groot gedeelte van zijn aandelen verzilveren tegen een bijzonder mooie koers. Maar dat was toeval, werd gezegd. Intussen is de koers van Pfizer weer teruggezakt tot het niveau van voor de bekendmaking…zegt dat iets, misschien, wellicht?

Wanneer komt die prik?

Het bericht van Pfizer betrof slechts een tussenstand van het fase 3-onderzoek. Dit is de laatste fase waarin wordt gekeken of het vaccin goed werkt. Het is dus nog even wachten op de afsluiting van deze fase. Daarna beoordeelt het Europees Medicijnagentschap (EMA) de bevindingen over de werking en de veiligheid van Pfizers vaccin.

Gelukkig is Pfizer niet de enige die werkt aan een coronavaccin. Een reeks farmaceuten is hiermee bezig. En dat is goed nieuws, want een goed werkend vaccin kan dé weg uit de coronacrisis zijn.

Echter, ondanks alle positieve berichten is het pad nog altijd bezaaid met hobbels en kuilen en het kan nog wel even duren voordat een vaccin massaal beschikbaar is. Dat is niet veranderd na afgelopen maandag. En vergeet niet dat er nog dagelijks records van nieuwe coronabesmettingen worden neergezet in veel westerse landen.

Wat kan de beurs verder opdrijven?

Het bovenstaande is bekend en we weten ook dat Donald Trump op 20 januari 2021 waarschijnlijk mag verhuizen. Tegelijk wordt er gerekend op een Republikeinse meerderheid in de Senaat. Dat laatste zou betekenen dat Joe Biden als president geen geldverslindende plannen en forse belastingverhogingen kan doorvoeren, en tegelijk dat de internationale betrekkingen in een rustiger vaarwater belanden.

Per saldo hikken we, ondanks een dikke recessie, toch tegen recordstanden aan op de beurs, vooral door de enorme monetaire en fiscale steun van de beleidsmakers.

Door het sterke koersherstel zijn aandelen vanuit historisch perspectief niet goedkoop. De onderstaande grafiek laat zien dat sinds de laatste crisis de waarderingen stevig zijn opgelopen als gevolg van de dalende rentes en massale overheidssteun voor de economie.

De grafiek hieronder laat de koers-winstverhouding voor aandelen uit de brede, Amerikaanse S&P 500-index zien, op basis van de verwachte winst in de komende vier kwartalen. Die geeft aan dat beleggers ongeveer 22 keer de winst van de komende vier kwartalen betalen, terwijl de koers-winstverhouding op basis van de historische winst momenteel ongeveer 30 is.

Analisten prijzen per saldo dus een stevige groei van de winst per aandeel van beursgenoteerde bedrijven in. Uitgaande van een constante koers moet de winst immers stijgen om de koers-winstverhouding omlaag te brengen.

Er zit dus veel goed nieuws in de koersen verwerkt en de vraag is wat de beurs nog verder kan opdrijven. Het enige antwoord lijkt: meer stimulans van overheden en gebrek aan alternatieve beleggingen met een aantrekkelijk rendement.

Maar let wel op: als de beurs geprijsd is voor een perfect scenario, zijn aandelen ook gevoelig voor onverwachte tegenvallers. Daarbij kun je in dit geval aan drie spelbrekers denken: zwaardere en langere lockdowns in westerse landen, onverwachte ontwikkelingen in de Amerikaanse politiek en minder stimulans van overheden dan hetgeen waar financiële markten op rekenen.  

S&P 500 zit nog keurig binnen zijwaartse bandbreedte

De onderliggende vraag bij dit alles is: hoeveel risicopremie zijn beleggers bereid te betalen? Vooralsnog zijn de headlines rooskleurig, wat dan weer zijn weerslag heeft op het gedrag van beleggers.

Laten we eens naar de grafiek van de S&P 500-index kijken om te bestuderen welke scenario’s mogelijk zijn.

De zijwaartse fase die we de afgelopen weken beschreven hebben, is ondanks (of dankzij) het nieuws van deze week nog gewoon intact. Sterker, na een spike opwaarts helemaal aan de rechterkant van de grafiek, zijn koersen de afgelopen dagen teruggezakt onder het niveau van de uitbraak.

Tuurlijk, er is nog tijd om dat te herstellen, maar dan moeten we het “goede nieuws” nog mooier gaan zien. Bij een hele optimistische noot kun je zelfs naar de 4.000 punten reiken.

Echter, als het kaarsje dat nu flikkert uitwaait, houden we het zoals het is en dreigt op korte termijn een verval van koersen. De stippellijn bij de 3.400 punten is dan een baken van hoop voor de positivo’s. Daaronder gaan we namelijk spreken van de vorming van een langeretermijntop.

Lees meer beursanalyses op TradeIdee.nl. Deze analyse is niet bedoeld als een advies tot het doen van individuele beleggingen.

Michael Nabarro, Chartered Market Technician (CMT), is onafhankelijk beleggingsspecialist. Sinds 1989 is hij nauw betrokken bij het adviseren van particuliere en professionele relaties met een actieve beleggingsstijl. Lees hier zijn meer gedetailleerde biografie.

Gökhan Erem, ook CMT, is sinds 1995 werkzaam in de financiële sector. Tot 2008 bij instituten en daarna voor eigen rekening bij LeoMont, waar hij zakelijke en particuliere klanten begeleidt. Lees hier zijn meer gedetailleerde bio.