• Het Alkmaarse softwarebedrijf Betty Blocks heeft in een nieuwe investeringsronde 33 miljoen dollar opgehaald.
  • De ronde werd geleid door het Belgische SmartFin Capital. NIBC Bank en Morse Investments deden ook mee.
  • Betty Blocks gaat het kapitaal vooral inzetten voor groei en ontwikkeling van hun no-code platform.

Betty Blocks, een aanbieder van een software waarmee je zelf applicaties kunt bouwen zonder uitgebreide kennis van programmeren, heeft 33 miljoen dollar (omgerekend 28 miljoen euro) groeigeld opgehaald.

Het grootste gedeelte van het kapitaal kwam van het Belgische SmartFin Capital. NIBC Bank en Morse Investments investeerden wederom in het Alkmaarse bedrijf.

Betty Blocks wil het geld vooral inzetten om verder te groeien en het platform dat het aanbiedt verder te verbeteren en uit te breiden.

“We willen het potentieel van nieuwe toepassingen binnen ondernemingen ontgrendelen. Daarbij willen we ook de IT-afdeling meer controle bieden,” aldus Chris Obdam, CEO van Betty Blocks in een persverklaring. “Deze extra financiering is een enorme mijlpaal voor Betty Blocks in het bewijzen van het succes van ons bedrijf in deze zeer interessante en snelgroeiende markt.”

Groeiende markt voor doe-het-zelf-software

Aanvankelijk was Obdam geen grote voorstander van het ophalen van groeigeld: “Bedrijven worden vaak onrealistisch groot gemaakt, met als enig doel om de aandeelhouder een rendement te geven. Een concurrent van ons staat onder hoge druk van de aandeelhouders. Twee keer per jaar worden daar de prijzen verhoogd. En die verhogingen vallen altijd samen met de kwartaalcijfers. Dat willen wij niet”, vertelt hij in een toelichting tegen het FD.

Aan de strategie van het bedrijf wordt niet gesleuteld na het ophalen van nieuw groeigeld. Betty Blocks is nog steeds van plan zich te richten op drie sectoren: de overheid, de financiële sector en de juridische sector, aldus Obdam tegen het FD.

De Alkmaarders willen van een klein bedrijf uitgroeien tot marktleider. Door die groeiambitie is het bedrijf nog wel verlieslijdend. Hoe groot Betty Blocks is en hoeveel het verlies is, laat het bedrijf niet weten aan de krant.

Volgens de zakenblad Quote doet Obdam het niet slecht. Hij kwam twee jaar geleden voor het eerst in de Quote Top 100 Selfmade Miljonairs met een geschat vermogen van 12 miljoen euro.

Betty Blocks bevindt zich in een groeimarkt met grote spelers als Siemens, Microsoft en Mendix, die daar al langer aan de weg timmeren. Het verschil is dat de Alkmaarders een no-code oplossing bieden en de andere aanbieders een low-code oplossing hebben. Dat betekent dat Betty Blocks' platform geen enkele softwarecode-kennis vereist is. Bij de andere platformen is een basiskennis vereist.

Obdam denkt dat in de toekomst 60 tot 70 procent van alle bedrijfssoftware gemaakt wordt zonder dat de maker enige code gezien heeft, zegt hij tegen het FD. Volgens hem heeft zijn bedrijf juist op dat gebied een voorsprong omdat het gebruiksvriendelijker en goedkoper is.

Op dit moment gebruiken onder andere de Nederlandse politie, het Engelse waterbedrijf Anglian Water en het internationale advocatenkantoor Clifford Chance de software van Betty Blocks.

LEES OOK: Nederlandse startups en scaleups halen €3 miljard aan durfkapitaal op in de eerste helft van 2021 – vooral dankzij grote investeringen bij Mollie, Messagebird en Bunq