• Mastercard en Visa hebben aangekondigd niet langer Maestro en V Pay-kaarten meer uit te geven. In plaats daarvan krijgen alle Nederlanders een pinpas die meer op een creditcard lijkt.
  • De Debit Mastercard en de Visa Debit, de nieuwe technologieën die de bestaande pinpassen moeten vervangen, worden al in andere Europese landen gebruikt.
  • Om de overgang mogelijk te maken worden komend jaar ook alle betaalautomaten aangepast of vervangen.

Vanaf 2023 zullen alle Nederlandse betaalpassen worden vervangen. Betaalbedrijven Mastercard en Visa komen beide met nieuwe technologie, waardoor de nieuwe pinpassen meer op creditcards gaan lijken en ook beter te gebruiken zijn bij online betalingen.

Om deze overgang mogelijk te maken moeten komend jaar alle betaalautomaten in bijvoorbeeld winkels en de horeca worden aangepast of vervangen.

Betaalvereniging Nederland meldt dat onder andere ABN AMRO, ING en Rabobank hun klanten vanaf begin volgend jaar een nieuwe betaalautomaat aanbieden die geschikt is voor de nieuwe pinpassen.

De nieuwe passen, de Debit Mastercard en Visa Debit, zijn al in andere Europese landen beschikbaar zoals in Duitsland en België. Ook bepaalde online banken hebben al kaarten met de nieuwe technologie. Maar daarmee kunnen hun klanten nu nog niet overal in Nederland terecht.

De overgang moet er voor gaan zorgen dat de Nederlandse betaalpassen op nog meer plaatsen bruikbaar worden en er ook buitenlandse passen gebruikt kunnen worden op de Nederlandse betaalmachines.

Nederlandse pinpassen kunnen nu bijvoorbeeld in de Verenigde Staten wel gebruikt worden om geld op te nemen, maar vaak niet om in winkels te betalen, schrijft Mastercard in een blog over de overstap.

Ondernemers zullen door banken en betaalinstellingen worden benaderd over de overstap naar de nieuwe kaartsoorten. Volgens directeur Gijs Boudewijn van Betaalvereniging Nederland kunnen de nieuwe pasjes daarom bij de meeste kassa’s in Nederland gebruikt worden.

Wanneer banken de nieuwe kaarten gaan uitgeven, is nog niet bekend. Vanaf 1 juli 2023 komen er in ieder geval geen nieuwe pasjes van Maestro meer bij, meldt Mastercard.

LEES OOK: Deze 13 banken hebben het meest geïnvesteerd in crypto- en blockchainbedrijven – ING zit erbij