• De app van Google Pay is nu voor iedereen in Nederland te downloaden.
  • Tot nu toe kon de betaaldienst alleen worden gebruikt via een aantal banken.
  • Met de Android-app kun je contactloos betalen.
  • Lees ook: ‘Cash is king’ geldt steeds minder in Nederland

De betaalapp Google Pay van techconcern Google is ook beschikbaar in Nederland. Tot nu toe was de betaaldienst alleen via de apps van een aantal banken voorhanden, nu kan ook de app worden gedownload door alle Android-gebruikers.

Met Google Pay kan volgens Google worden betaald in onder andere winkels, op websites en bij apps zonder gebruik te hoeven maken van bankpassen of contant geld. In de app kan ook een creditcard worden toegevoegd of een bankpas van financiële instellingen die de app ondersteunen.

Dat zijn tot nu toe ABN AMRO, Adyen, Bitpanda, Bunq, Curve, iCard, Monese, N26, PayrNet, Revolut, Swan, Viva Wallet, Wise en ZEN.COM.

Ook kan Google Pay kortings- en bonuskaarten bewaren. Mocht een consument de telefoon kwijtraken, dan kan de app op afstand worden geblokkeerd en preventief kunnen alle gegevens worden verwijderd. Daarbij is het niet nodig om de bankpas of creditcard te blokkeren, aldus Google.

Google Pay begon in 2015 in de Verenigde Staten en is ook in veel andere landen beschikbaar, waaronder een groot deel van Europa. De vergelijkbare dienst van Apple die gebruikt wordt op iPhones, Apple Pay, is circa twee jaar beschikbaar in Nederland.

Google pay via neobanken naar Nederland

De betaaldienst van Google Pay werd in november 2020 voor het eerst in Nederland beschikbaar in de apps van neobanken Bunq, N26 en Revolut. Google zei toen dat de behoefte om digitaal en contactloos te betalen was toegenomen door de coronapandemie.

In dezelfde maand wees de Autoriteit Financiële Markten in zijn trendrapport voor 2021 op de risico's die gepaard gaan met de financiële dienstverlening van fintechbedrijven en techgiganten. Hoewel dit innovatie en concurrentie stimuleert, zijn niet alle innovaties in het belang van de klant en ontstaan er complexere IT-risico's, aldus de waakhond.

Lees meer over mobiel betalen: